Шампионът на Испания и вероятно най-добрият отбор в света към момента Реал (Мадрид) загуби с 1:2 гостуване си на дебютанта в Примера дивисион Жирона. Успехът на „червено-белите“ веднага получи политически отенък, тъй като Жирона е родният град на каталунския лидер Карлос Пучдемон, който проведе референдума и обяви независимостта на областта от Испания. След референдума за независимост именно Жирона беше първият град, който свали испанското знаме от официалните институции. Реал (Мадрид) пък винаги е бил свързван като опора на централната власт на страната. „Белият балет“ неслучайно е Кралския клуб, а при дългото управление на Франсиско Франко (1936-75 г.) подкрепя световноизвестния генералисимус.

Що за клуб обаче е Жирона? Основан е на 23 юли 1930 година, но през цялата си история играе предимно в четвърта дивизия (Терсера дивисион). Има и сериозни престои в трета и втора дивизия, но и изпадане в регионалните нива. От сезон 2008/09 беше част от Сегунда дивисион, като първо се утвърди в това ниво на испанския футбол, а в последните три години атакува промоция в елита. Такава беше постигната благодарение на второто място през миналия сезон.

През лятото на 2017 година, освен спечелването на място за Примера дивисион, в Жирона настъпи и смяна на собствеността. 44,3% от клуба станаха притежание на „Сити Футбол Груп“ - групировката, която държи в ръцете си Манчестър Сити, Мелбърн Сити, Ню Йорк Сити, Йокохама Маринос и уругвайския Атлетико Торке. Други 44,3% бяха купени от Пере Гуардиола – братът и агент на мениджъра на „гражданите“ Пеп Гуардиола. Счита се, че двамата нови собственици са платили общо 7 милиона евро за акциите си. Те не крият намерението си да увеличат своя дял в собствеността на клуба до 96%.

Операцията предизвика разследване на Футболната асоциация на Англия, която провери дали е възможно мениджър на футболен отбор или неговият агент да участват в собствеността на друг клуб заради конфликт на интереси. Притесненията бяха, че мениджърът и агентът му може да преместват играчи от един клуб в друг, за да преследват собствените си цели. Оказа се, че правило срещу такова деяние съществува, но то се отнася само върху собствеността на английски клубове.

Испанската федерация пък въобще няма подобно правило. Така ръцете на Манчестър Сити и фамилия Гуардиола бяха развързани. През лятото Пеп Гуардиола, брат му и Манчестър Сити пратиха петима играчи на „гражданите“ под наем в Жирона. Всички те са представлявани от Пере Гуардиола, който е агент и на футболни звезди като Луис Суарес и Андрес Иниеста.

„Купуването на Жирона е логична стъпка за собствениците на Манчестър Сити, особено от гледна точка на тяхната стратегия и концентрирането на финанси в европейския футбол. За разлика от останалите клубове от портфолиото на „Сити Футбол Груп“, Жирона позволява развиването на играчи в силно първенство, въпреки че малцина от тях ще може да играят за Манчестър Сити. Това не опровергава факта, че сделката е от полза и ще носи печалба за групировката“, обяви Рафаеле Поли – шефът на Европейският център за спортни изследвания.

Сега шефовете на Манчестър Сити се надяват преотстъпените играчи в Жирона не само да се развият, но и да донесат позитиви на испанския клуб и неговите собственици. Все пак става дума за млади футболисти. Това са 20-годишният испански десен бек Пабло Мафео (на снимката вдясно), връстникът му Алеиш Гарсия (атакуващ халф), 20-годишният колумбийски нападател Марлос Морено, 24-годишното нигерийско острие Лари Кайоде и 19-годишният бразилски халф Дъглас Луис.

Мафeо, Кайоде и Дъглас Луис играят по-редовно. Нигериецът е участвал в десетте мача от началото на сезона, Мафео е играл в девет срещи, а бразилецът има седем двубоя. Алеиш Гарсия е играл четири пъти, а Морено има една изява. В състава има и други играчи под наем – Йохан Мохика (Райо Валекано), Майкъл Олунга (Гиужи) и Марк Муниеса (Сток Сити).

42-годишният треньор Пабло Мачин използва предимно схема 3-4-2-1, но в някои мачове прибягва и до 4-1-4-1, 5-4-1 и 3-4-1-2. Тимът му атакува предимно по крилата и често центрира в противниковите наказателни полета, използва доста дълги подавания към уругвайския нападател Кристиан Стуани, който има пет гола от старта на първенството. Играчите на Жирона са особено опасни при статични положения и се представят стабилно при борбата във въздуха. Въпреки подчертано защитни стил, налаган от треньора Мачин, отбраната е най-слабото звено на отбора. Защитата има проблеми във всички отношения и допуска много индивидуални грешки. Това личи и по допуснатите 15 гола от началото на сезона.

Жирона най-вероятно ще успее да запази мястото си в Примера дивисион през този сезон, а с допълнителни инвестиции от новите си собственици може да мечтае и за нещо по-значимо. Още повече, че изключително силни са слуховете, че когато договорът на Пеп Гуардиола с Манчестър Сити приключи, бившият треньор на Барселона и Байерн ще се премести с целия си щаб в Жирона, а с тях ще пристигне и спортният директор на „гражданите“ Чики Бегиристан. Всичко обаче зависи от мира в Каталуния и в Испания като цяло...
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН