Противопоставянето на Ханс-Дитер Флик и Томас Тухел тази вечер на финала на Шампионската лига е поредното доказателство за добрата работа на германските треньори, които в последните години се превърнаха в търсена стока в Европа. За това спомогна и изключително добрата работа на Юрген Клоп, който в рамките на последните три сезона изведе Ливърпул до два финала в Шампионската лига (един спечелен) и титлата в Англия. Към тях трябва да прибавим и 33-годишния Юлиан Нагелсман, който още в първата си година начело на РазенБалшпорт (Лайпциг) класира отбора на полуфинал в ШЛ.

За да се разбере по-добре основата на успехите на немските специалисти, трябва да хвърлим поглед към Кьолн. Или по-скоро 24 км югоизточно от града с прочутата катедрала, където се намира Бон. Бившата столица на ФРГ е известна с това, че там е световноизвестният културен институт и музей „Домът на Бетовен“, който е посветен на родното място на великия композитор. В Бон е и прословутата треньорска школа „Хенес Вайсвайлер“, откъдето излизат всички футболни специалисти в Германия – включително Флик, Тухел, Клоп и Нагелсман.

Всички курсанти в школата преминават през 11-месечно обучение при изключително високи стандарти, поставени още през 1947 г. Самото включване в курсовете си е истинско постижение, тъй като всяка година се приемат само 24 човека. След това целта е ясна – преминаване успешно през всички изпитания в рамките на почти една година, за да може в края на обучението да се получи почетната титла „Футболен учител“.

Преди завършването на школата „Хенес Вайсвайлер“ обучаващите за треньори преминават през 800 часа теория и практически занимания. Само за получаването на УЕФА Про Лиценз хорариумът е 240 часа. Ханзи Флик завършва престижната академия през 2003 г., като е „съученик“ с бивши футболни национали на различни държави – германците Томас Дол и Андрес Том, американецът Томас Дули и румънецът Йонуц Лупеску. Тухел получава своя лиценз през 2006 г.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Когато Флик дойде, искаше да научи всичко възможно. Заедно с Томас Дол бяха отличниците. Много харесвам стила му и не съм изненадан, че работи толкова успешно в Байерн“, обяви пред сайта на ФИФА Ерих Рутемьолер, който е отговарял за практическите занимания в треньорската школа.

„Развитието на Тухел наистина ме изненада. Когато дойде да се учи за треньор, той вече беше завършил висшето си образование по управление на спорта, а в същото време беше треньор в школата на Аугсбург. Мислех, че ще продължи да работи с юноши или да поеме административни длъжности. Той ме опроверга и стигна до това, че застана начело на отбори като Борусия (Дортмунд) и ПСЖ. Именно затова много се радвам от насоката на кариерата му.“

„Трудно е да сравнявам Ханзи Флик с Томас Тухел, тъй като всеки има различен стил на работа. Единствено мога да споделя, че още като футболист, Флик имаше настройката на треньор. Винаги се интересуваше от нещата, които вършат наставниците. С него съм споделял тактическите си колебания за различни мачове“, признава 75-годишният Рутемьолер, който е треньор на Флик в Кьолн през сезон 1990/91.“

„Основната сила на Ханзи е неговото спокойствие и категоричност. Винаги подхожда внимателно край тъчлинията и е пълен противовес на Диего Симеоне. Тухел от своя страна е много по-тактичен и бързо реагира. Той е футболен професор. Най-добрият пример за работата му е полуфиналът срещу РазенБалшпорт (Лайпциг). Той успява да застави отбор от световни звезди да спазва указанията му. Никога преди не бях виждал Неймар да покрива толкова голям периметър от терена“, допълва бившият учител на Флик и Тухел.

В днешния финал на Шампионската лига между ПСЖ и Байерн Ханзи Флик и Томас Тухел не само имат шанс да триумфират с трофея от турнира за първи път в кариерите си, но и да запишат името си в историята.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ДВАМАТА ТРЕНЬОРИ ПРЕДИ ДНЕШНИЯ МАЧ
* Тухел вече стана първият треньор в историята на ПСЖ, извел клуба до финал в Шампионската лига. Това автоматично означава, че при победа тази вечер 46-годишният специалист ще бъде и първият специалист, донесъл Ушатата купа във витрината на парижани.
* Томас Тухел може да стане едва вторият треньор, спечелил Шампионската лига с френски отбор. Първият е белгиецът Реймон Гьоталс с Олимпик (Марсилия) през 1993 г.
* Ако ПСЖ спечели днешния финал, Тухел ще стане едва третият германски треньор, триумфирал в ШЛ с чуждестранен клуб. Другите двама са Юп Хайнкес с Реал (Мадрид) през 2000 г. и Юрген Клоп с Ливърпул през 2019 г.
* При успех над Байерн Томас Тухел може да стане едва вторият треньор в историята спечели квинтупъл (пет трофея в рамките на един сезон). Единственият друг специалист, записвал такова постижение, е Джок Стийн със Селтик през сезон 1966/67.
* Който и от двамата треньори да спечели Шампионската лига, той ще се превърне в шестия германски специалист, триумфирал в турнира. Преди това с подобен успех могат да се похвалят Удо Латек и Юрген Клоп (по една титла), Юп Хайнкес, Отмар Хицфелд и Детмар Крамер (по два трофея).
* Ханс-Дитер Флик влезе в историята на Байерн с победата над Олимпик (Лион) на полуфиналите. Той стана първият треньор в историята на клуба, който е спечелил първите си седем мача в Шампионската лига.
* Само осем треньори в историята са постигали т.нар. Континентален требъл (включващ шампионската титла, купата на страната и КЕШ/ШЛ). Това са Джок Стийн, Щефан Ковач, Гуус Хидинк, Сър Алекс Фъргюсън, Пеп Гуардиола, Луис Енрике, Жозе Моуриньо и Юп Хайнкес. Днес към тях може да се присъедини Ханзи Флик или Томас Тухел. Флик изведе Байерн до титлата в Бундеслигата и Купата на Германия. Тухел триумфира във френската Лига 1, купата на страната, купата на Лигата и Суперкупата на Франция, с което се изравни с Лоран Блан и Унай Емери.
* Днес ще е 18-ият случай, в който Томас Тухел излиза срещу Байерн като треньор. До момента той е правил това с Майнц, Борусия (Дортмунд) и ПСЖ и има 5 победи, две равенства и 10 загуби.
* Ако Флик изведе Байерн до успеха тази вечер, това ще бъде 21-ва поредна победа за баварците във всички турнири. Серията започна през февруари. Освен това мюнхенци нямат загуба в 30 последователни мача.
* Ханзи Флик в момента има впечатляващата успеваемост от 91,43% в мачовете си начело на Байерн. Победа тази вечер ще означава, че има 33 успеха в 36 мача, което ще повиши коефициента му на 91,67%.
* Откакто 55-годишният специалист пое баварците, тимът е вкарал впечатляващите 115 гола в 35 мача. Това прави по 3,3 попадения на среща. В 16 от тези двубои Байерн наниза поне четири гола, а в тази серия влизат осемте попадения срещу Барселона и по шест срещу Цървена звезда, Вердер и Хофенхайм.
* Това е вторият опит на Ханс-Дитер Флик да спечели КЕШ/Шампионската лига. Първият е като футболист. Титуляр е за Байерн във финала през 1987 г., когато баварците губят с 1:2 от Порто във Виена. Флик е заменен от Ларс Лунде в 88-ата минута, което е само седем минути след легендарния гол с пета на Рабах Маджер.
По материали от западните медии: Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ТОМАС ТУХЕЛ ХАНС-ДИТЕР ФЛИК
Роден на 29 август 1973 г.
Ръст: 190 см
Пост като футболист: защитник
Роден на 24 февруари 1965 г.
Ръст: 177 см
Пост като футболист: халф
Кариера като футболист:
1992-94 Щутгартер Кикерс – 8 мача (1 гол)
1994-98 Улм - 69 мача (2 гола)
Кариера като футболист:
1983-85 Зандхаузен – 69 мача (8 гола)
​1985-90 Байерн – 104 мача (5 гола)
1990-93 Кьолн – 44 мача (1 гол)
1994-2000 Виктория (Баментал) – няма данни
Кариера като треньор:
2007-08 Аугсбург II
2009-14 Майнц
2015-17 Борусия (Дортмунд)
2018-?? ПСЖ
Кариера като треньор:
1996-2000 Виктория (Баментал)
2000-05 Хофенхайм
​2006 Ред Бул Залцбург (помощник-треньор и координатор)
2006-14 Германия (помощник-треньор)
2019 Байерн (помощник-треньор)
2020-?? Байерн
Успехи като треньор:
Борусия (Дортмунд)
Купа на Германия (2016/17)
ПСЖ
Шампион на Франция (2018/19, 2019/20)
Купа на Франция (2019/20)
Купа на Лигата (2019/20)
Суперкупа на Франция (2018, 2019)
Успехи като футболист:
Байерн
Шампион на Германия (1985/86, 1986/87, 1988/89, 1989/90)
Купа на Германия (1985/86)
Успехи като треньор
Байерн
Шампион на Германия (2019/20)
Купа на Германия (2019/20)