Клубните треньори и мениджъри винаги са били на тръни, когато играчите им получат повиквателни за националните си отбори и играят европейски и световни квалификации. Често в тях се получават контузии и футболистите се връщат в клубовете си с травми. Всичко това дори вече си има име – „Вирус ФИФА”.

Изминалите мачове от квалификациите обаче надминаха всички „очаквания” на клубните треньори и цели 19 футболисти ще се наложи да се лекуват след тези срещи.

Най-ощетени от цялата ситуация са Манчестър Сити, тъй като двама от лидерите на тима ще отсъстват близо месец. Серхио Агуеро и Давид Силва няма да бъдат на разположение на Мануел Пелегрини, а двамата са неизменна част от титулярния му състав.

По двама с контузии имат в Челси (Бранислав Иванович, Неманя Матич), Ювентус (Пол Погба, Алваро Мората) и Байерн (Марио Гьотце, Кингсли Коман). Нападателят на Реал (Мадрид) Карим Бензема също ще бъде аут за няколко седмици, както и Давид Луиш от ПСЖ.

Световната футболна централа ФИФА пък увеличава фонда си за обезщетения към клубовете след нарастващия брой завръщащи се с контузия футболисти. Таванът на обезщетението за един футболист е 7,5 милиона евро, а годишния бюджет на ФИФА за тази графа е 80 милиона евро.