Проклятието на Бела Гутман над Бенфика е добре познато на футболните фенове. То тегне вече 55 години и според заканата на легендарния треньор ще има своята сила още 45. Изглежда обаче проклятието има сила не само върху мъжкия отбор, но и върху целия футболен клуб.

Набързо ще припомним, че през 1961 и 1962 година Гутман извежда Бенфика до два поредни триумфа в КЕШ. След втората титла унгарецът иска увеличение на заплатата, а клубната управа му отказва. Той напуска с проклятие на уста: „В следващите 100 години Бенфика няма да спечели трофей в Европа“.

И проклятието наистина действа. В следващия повече от половин век „орлите“ от Лисабон осем пъти достигат до финал в евротурнирите и губят всеки един от тях. Не помага дори и посещението на Еузебио на гроба на Бела Гутман във Виена през 1990 година, където Черната пантера отправя молба към небесата прокобата да бъде свалена.

Бенфика губи финалите за КЕШ през 1963 (Милан), 1965 (Интер), 1968 (Манчестър Юнайтед), 1988 (ПСВ Айндховен) и 1990 г. (Милан), както и финалите за Купата на УЕФА/Лига Европа през 1983 (Андерлехт), 2013 (Челси) и 2014 г. (Севиля).

Проклятието на Бела Гутман обаче май засяга не само мъжкия отбор на „орлите“. В последните четири години юношеският тим до 19 години два пъти стигна до финал на Младежката лига на УЕФА и два пъти загуби. През 2014 година беше допуснато поражението с 0:3 от Барселона след два гола на Мунир ел Хадади и едно попадение на Родриго.

Вчера беше записана загуба с 1:2 от Ред Бул Залцбург на финала на тазгодишното издание на турнира. Жозе Гомеш даде аванс на Бенфика в 29-ата минута, но австрийците стигнаха до успеха с голове на резервите Патсон Дака (72-ата) и Александер Шмид (76-ата минути). Така за първи път в историята на турнира отбор губи финала, след като е повел в резултата.