Италианската прокуратура започна разследване на престъпна схема в Университета за чужденци в Перуджа, в който звездата на Барселона Луис Суарес положи изпит за одобрение на италианското му гражданство покрай евентуален трансфер в Ювентус.

Има доказателства, че уругваецът е бил сериозно подпомогнат от преподавателите, за да си гарантира подновяването на италианския паспорт. Оказа се, че плащанията за помощ при изпит са честа практика и десетки други са се възползвали от офертата.

"Ла Република" публикува стенограма от запис на преподавателите на Суарес, отговорни за изпита, в която единият го определя като човек, който "не знае нито дума италиански", а друг контрира "Трябва да вземе изпита, защото го чакат 10 милиона евро на година и няма право на грешка".

Освен това е доказано, че Суарес е взел теста за 15 минути само с устен изпит, докато другите са се явили и на писмена част в продължение на два часа и половина.

Местният прокурор Рафаеле Кантоне призна, че подозрения около работата на университета има от февруари, но сега всичко е започнало да излиза наяве.

Засега разследването се води срещу представители на учебното заведение в Перуджа, но се очаква на по-късен етап и Суарес да бъде подведен под отговорност.