Германската футболна легенда Гюнтер Нетцер днес става на 80 години. Преди около половин век той е първата поп звезда на германския футбол. Популярен е колкото „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“, кара Ферари и има собствена дискотека. Когато кани треньора си в Борусия (Мьонхенгладбах) Хенес Вайсвайлер на откриването на дискотеката, специалистът отвръща: „В никакъв случай няма да дойда! Това е краят!“.

Всъщност това е началото. Нетцер и съотборникът му в националния отбор Франц Бекенбауер със своята популярност преобръщат немската представа за футбола. Вадят най-популярния спорт от вонящите на бира и цигарен дим барове. Заради тях на трибуните на стадионите започват да се появяват все повече жени. Това е раждането на модерния футбол в Германия.

По онова време Гюнтер Нетцер поляризира мнението на феновете. За едни той е готин пич, за други примадона, за трети бунтовник, считат го за хипи и плейбой. Всъщност той е всичко изброено, но едно нещо липсва – скандалите.

Често е определян като Дейвид Бекъм на 70-те. Това обаче може да се приеме като омаловажаване на приноса му. Световният и европейски шампион с немските национали не харесва тези сравнения: „Бекъм е перфектно управлявана марка. Той е маркетингов продукт. Аз никога не съм бил такъв.“

Като футболист на Борусия (Мьонхенгладбах) става двукратен шампион на Германия (1970 и 1971 г.) и веднъж печели Купата на страната (1973 г.). Легендарен е случаят от финала за националния трофей срещу Кьолн. Тогава е оставен резерва, тъй като е предупредил, че след края на сезона напуска в посока Реал (Мадрид). В редовното време резултатът 1:1 и преди началото на продълженията халфът си съблича анцуга и заявява на треньора Вайсвайлер: „Влизам в игра“. След това вкарва победния гол за 2:1 с едва второто си докосване до топката.

Трансферът му в Реал (Мадрид) е отговорът на легендарния бос на „белия балет“ Сантяго Бернабеу на привличането на Йохан Кройф в Барселона. Нетцер е първият германец, играл за „белия балет“. Остава в Мадрид до 1976 г., като за този период печели две шампионски титли и две национални купи. След това преминава в швейцарския Грасхопър, където година по-късно прекратява кариерата си и става генерален мениджър на Хамбургер. Остава на поста до 1985 г.

В Швейцария влиза в бизнеса с рекламата и телевизионните права, като е сред пионерите на дълбокото навлизането на тези два бизнеса във футбола. Дълги години работи като телевизионен анализатор за националната немска телевизия ARD, където си партнира с Герхард Делинг. Двамата създават не само знаменит тандем, но и приятелски отношения. Нетцер дори е кум на сватбата на Делинг през 2003 г.

Една огромна случайност допринася за създаването на изключително здравото семейство на Гюнтер Нетцер. По време на директорския му престой в Хамбургер се налага да пътува от Щутгарт до Мюнхен. Полетът обаче е отменен заради мъгла. Вместо да се качи на автобус, той отива в близкото бюро за рентакар и наема най-бързия наличен автомобил. След това това се обръща към близостоящата до него дама на лентата с куфарите и я пита дали иска да се повозят. Това е Елвира, за която продължава да бъде женен и до днес.

Двамата имат една дъщеря – 37-годишната Алана, която е съпруга на швейцарския поп певец Баши. Елвира е човекът, който спасява живота на Нетцер. Когато през 2016 г. той се оплаква от болки в гърдите, тя вика линейка. Следва сложна операция с шест байпаса, но германската футболна легенда е жив и до днес.