Саутхемптън стана първият клуб от Висшата лига, чийто играчи намалиха заплатите си по време на пандемията от коронавирус. Мениджърът на „светците“ Ралф Хазенхютъл и хората от неговия щаб също предприемат подобна мярка, която ще остане в сила до месец юни.

Клубовете от Висшата лига преди това обявиха, че ще помолят своите футболисти да се съгласят на намаление на месечните възнаграждения с 30%.

От Асоциацията на професионалните футболисти отговориха, че подобно редуциране на заплатите ще се отрази върху даренията за здравните служители в Англия. В понеделник играчите откриха инициатива, с която превеждат част от доходите си към Националната здравна система.

Освен това от Саутхемптън съобщиха, че няма да се възползват от правителствената програма за подпомагане за месеците април, май и юни. Вместо това всички останали служители на клуба ще продължат да получават заплатите си в пълен размер.

Нюкасъл, Тотнъм, Борнемут и Норич вече се възползваха от държавната програма, за да облекчат бюджета си при заплащането на служителите, които не са част от отбора. Ливърпул също първоначално предприе подобна стъпка, но след това се отказа.