Фрайбург се класира за първи път в историята си за финал на купата на Германия. Това стана факт, след като брайзгауци спечелиха с 3:1 визитата си на втородивизионния Хамбургер в полуфинален мач от турнира.

Германският национал Нилс Петерсен откри резултата в 11-ата минута. Шест минути по-късно Николас Хьофлер удвои, а в 35-ата минута Винченцо Грифо от дузпа покачи на 3:0. Едва две минути преди края Роберт Глацел реализира почетното попадение за Хамбургер.

С този успех Фрайбург не само се класира за финала на купата на Германия, но и стана първият отбор след Вердер през сезон 2008-09, който стига до решителния мач за трофея, изигравайки и печелейки всичките си мачове от турнира като гост.

Друг любопитен момент от успеха над Хамбургер е фактът, че тимът на Кристиан Щрайх стана едва вторият в историята на купата на Германия, който вкарва три гола като гост през първото полувреме.

Първият е Байерн, който на полуфинал през 1984 г. на почивката води с 3:2 при визитата си на Шалке 04. Тогава баварците и „кралскосините“ завършват при 6:6 след продължение и според регламента на турнира се налага преиграване, което Байерн печели с 3:2, а впоследствие триумфира с трофея след над Борусия (Мьонхенгладбаф) след дузпи 7:6 (1:1 в редовното време и след продължения).

Съперникът на Фрайбург във финала на купата на Германия (21 май на "Олимпиящадион" в Берлин от 21:00 часа) ще бъде определен днес в двубоя между РазенБалшпорт (Лайпциг) и Унион (Берлин).