В Англия днес се празнува т. нар. Боксинг дей – вторият ден на Коледа. По традиция на този празничен ден се провеждат срещи от футболното първенство на страната. Днес се отбелязват и 161 години от първия в историята футболен мач между клубни отбори. На 26 декември 1860 г. се провежда срещата между ФК Шефилд и Холъм. Двубоят между двата тима се нарича „Дербито на Шефилд”, за разлика от „Дербито на Стоманения град”, както е известно противопоставянето на терена между Шефилд Юнайтед и Шефилд Уензди.

ФК Шефилд, основан на 24 октомври 1857 г., е официално признат от ФИФА за най-стария футболен клуб, който все още участва в официално футболно първенство - макар и в много долни дивизии с полупрофесионален статут. Преди години на официалното честване на 150-годишнината от основаването на клуба присъства тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер. Проведе се и специална футболна среща срещу италианския Интер. „Нерадзурите” бяха предимно с резервите и млади играчи, но в състава бяха световният шампион от 2006 г. Марко Матераци и скандалният Марио Балотели. Интер спечели с 5:2.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

В продължение на повече от година след основаването си ФК Шефилд провежда двустранни игри между играчите от отбора. През декември 1958 г. от клуба убеждават ръководството на разположения в града 58-и полк от Британската армия да състави тим от своите офицери, с които да бъде проведен футболен двубой. Такава среща е проведена и две години по-късно.

Тогавашният президент на ФК Шефилд – Ричард Тимс, твърди, че през 1860 г. успяват да убедят друг местен клуб по крикет да основе собствена футболна секция. Така на 4 септември 1860 г. в Шефилд е основан Холъм. От самото си създаване тимът играе домакинските си мачове на „Синдигейт Роуд”. Стадионът е вписан в „Книгата на рекордите „Гинес” като най-старият в света и все още използван спортен терен.

Именно на „Синдигейт Роуд” на 26 декември 1860 г. се състои двубоят между Холъм и ФК Шефилд, като по-старият клуб печели с 2:0. Твърди се, че публиката е била международна, тъй като сред зрителите е имало хора от Нюрнберг, Мюнхен и Генуа. По това време английската Футболна асоциация все още не е създадена и в страната се използват различни правила при играенето на мачовете. ФК Шефилд и Холъм прилагат т. нар. „Шефилдски правила”. И днес се използват част от тях – страничното хвърляне (тъч), корнер и пряк свободен удар при фаул.

„Шефилд срещу Холъм – този мач се игра в сряда на стадиона за крикет на Холъм и привлече сериозно количество зрители. Заради тежките метеорологични условия и обилния снеговалеж, няколко играчи и на двата отбора не успяха да се появяват за срещата, но това по никакъв начин не повлия на приятните усещания, с които публиката си тръгна от стадиона. Имаше и забавни моменти, тъй като зрителите от сърце се смееха, когато футболист се подхлъзнеше на заснежения терен. В този прекрасен за спорта ден, двата отбора бяха добре различавани от наблюдателите. Шефилд беше в обичайния си екип от червено и бяло, докато Холъм играеше в традиционните синьо-бели цветове на клуба си по крикет. Футболът явно се отдаваше по-добре на играчите на Шефилд, които показаха по-голяма изобретателност и доста изтормозиха своите опоненти. Мачът протече в условията на джентълменски дух и приятелска атмосфера. Когато започна да се смрачава, Шефилд се поздрави с победата с 2:0“, пише в репортаж на местен вестник преди повече от 160 години.

Холъм и ФК Шефилд са участници и в първия футболен мач, игран на „Брамал Лейн”. Домакинският стадион на Шефилд Юнайтед е отворен през 1855 г., но се използвал предимно за крикет. На 29 декември 1862 г. е и първият двубой по футбол на терена. Срещата завършва 0:0, но остава в историята на английския спорт като „Битката за „Брамал Лейн” заради сбиването между футболистите на Холъм и ФК Шефилд. Любопитното е, че срещата трябва да е миролюбива, тъй като се играе за събиране на помощи за Ланкашърското благотворително дружество.
Веселин Русинов /БЛИЦ