ПСЖ стана шампион на Франция за шести път в историята си. Парижани стигнаха до четвъртата си поредна титла, след като разбиха слабака Троа с 9:0 като гост в мач от 30 кръг.

Така тимът на Лоран Блан си гарантира първото място в класирането осем кръга преди края. До момента рекордът за най-бързо спечелена титла се държеше от Олимпик (Лион), който през сезон 2006/07 си осигури трофея пет кръга преди края – на 15 април 2007 г.

Победата над Троа е рекордна за ПСЖ в шампионата. До момента най-големият успех на столичани в Лига 1 беше триумфът с 6:0 над Гинган, постигнат на 8 май 2015 г. Рекордната победа в историята на парижани е с 10:0 над Кот Шод в Купата на Франция на 22 януари 1994 г.

Единсон Кавани откри резултата в 13-ата минута, а в следващите шест минути паднаха още два гола, реализирани от Хавиер Пасторе (асистенция на Златан Ибрахимович) и Антони Рабио.

Ибрахимович вкара хеттрик в рамките на девет минути в самото на начало на второ полувреме (46-ата, 52-ата и 55-ата минути). Така шведът вече има 101 гола за ПСЖ в Лига 1, реализирани в 115 мача. Само Карлос Бианки е вкарвал по-бързо 100 попадения в Лига 1 – в 110 срещи.

В 58-ата минута Матийо Суние си вкара автогол. Четвърт час преди края Лосеми Карабуе от Троа получи червен картон за нарушение, довело до дузпа. Единсон Кавани не успя да се разпише от бялата точка, но стори това при добавката. Минута преди края Ибрахимович вкара четвъртия си гол в мача и общо 102-и в Лига 1.

Така ПСЖ събра актив от 77 точки, 25 пред втория Монако, който няма шанс да настигне тима на Лоран Блан. За Троа това беше четвърта поредна загуба, като тимът е на последно място с 14 точки, на 19 от спасителната зона.

За Лоран Блан това е трета поредна шампионска титла като треньор. В историята на Лига 1 това са правили само Албер Бато (Реймс), Робер Ербен (Сент Етиен) и Пол льо Гуен (Олимпик Лион).

 Резултати, програма и класиране във Франция - ТУК !!!