ПСЖ съобщи за историческо плащане в света на футбола, след като си осигури услугите на аржентинската звезда Лионел Меси. Бившият капитан на Барселона беше възнаграден беше възнаграден с множество PSG Fan Tokens като бонус при подписването на контракта си с клуба.

Меси е получил голямо количество от криптовалутата “фен жетони”, поддържана от сайта socios.com. Криптовалутата набира все по-голяма популярност и освен от ПСЖ се използва от Барселона, Манчестър Сити, Интер и Милан. Притежателите на такава криптовалута получават правото да гласуват при маловажни решения, свързани с клубовете.

В ПСЖ всеки притежател на тази криптовалута може да гласува за мотивационно послание на стената на съблекалнята на отбора преди ключов мач, да избира Най-добър гол на сезона или носителите на клубните награди за сезона. Феновете могат и да водят видеоразговори с някои от звездите на тима.

Според socios.com “фен жетоните” са генерирали приходи в размер на почти 200 милиона долара на партниращите им клубове през 2021 година. Също като биткойн и останалите дигитални валути, Fan Tokens могат да се търгуват на борсите. ПСЖ разкри, че в дните преди трансфера на Меси в отбора е имало обем на търговия с клубните “фен жетони” в размер над 1,2 милиарда долара. PSG Fan Tokens са поскъпнали със 130% за пет дни спекулации около трансфера на Меси, достигайки рекордна стойност от 60 долара за една бройка във вторник.

“Приветстването на socios.com и PSG Fan Tokens се доказа като огромен успех за клуба. Успяхме да ангажираме нова глобална публика, създавайки значителен източник на дигитални приходи”, коментира един от директорите на клуба - Марк Армстронг.