Група привърженици на Малмьо продават на търг три копия на носа от печално известната статуя на Златан Ибрахимович, която беше издигната в родния му град, преди да бъде премахната и прибрана след опити за вандалщина, съобщава агенция Ройтерс.

Носът на статуята беше отрязан при оскверняване преди Коледа през 2019 година. Кракът ѝ беше отрязан преди да бъде свален от нея през януари 2020 година.

Шведският нападател започна професионалната си кариера в Малмьо през 1999-а преди да премине в Аякс две години по-късно, а след това е играл в грандове като Манчестър Юнайтед, Интер Милано и Милан, където е и до момента.

Някога обожаван от феновете в Малмьо, той ги ядоса, когато придоби дял от стокхолмския съперник Хамарби през 2019-а, заявявайки, че ще ги превърне в най-големия футболен клуб в Скандинавия. Протестиращите обявиха, че Ибрахимович е "глупак", че е избрал парите пред любовта към родния град и клуба си.

"С тази инициатива искаме да привлечем вниманието към проблемите в шведския и в международния футбол. Нашата цел е футболен свят, в който привържениците са в основата и никой не трябва да вижда клуба си изкупен за една нощ. Следователно печалбите от тази инициатива ще отидат за цели, които насърчават борбата срещу модерния и комерсиален футбол, където любовта към клубовете и към спорта е в центъра", се казва в изявление.

Досега един фалшив нос беше пуснат на търг онлайн и за него беше предложена оферта от 500 долара.