Руският премиер Владимир Путин ще оглави делегацията на кандидатурата на страната за домакинство на световното първенство през 2018 или 2022 г. на конгреса на ФИФА в Цюрих на 2 декември.
 
Присъствието на Путин със сигурност ще увеличи шансовете на кандидатурата на страната. Благодарение на него руският курорт Сочи спечели домакинството на зимните олимпийски игри през 2014 г.
 
Той стори това като президент на страната, когато се появи на конгреса на МОК в Гватемала Сити. Тогава той лобира за кандидатурата на Сочи и дръпна пред делегатите безпрецендтна и прочувствена реч на английски. Според анализаторите именно това е обърнало вота в полза на руския курорт.
 
По-рано тази година Путин обяви, че Русия може да премахне визовите ограничения, ако получи домакинството на световното първенство през 2018 или 2022 г. Той обеща и безплатен транспорт за феновете.
 
Англия, Австралия, САЩ, както и съвместните кандидатури на Испания и Португалия и тази на Белгия с Холандия са другите кандидати за домакинство на световното първенство през 2018 или 2022 г.
 
Япония, Южна Корея, Австралия и Катар – всичките членове на азиатската футболна конфедерация, са подали молби за домакинство само на планетарния шампионат през 2022 г./БЛИЦ