В мач за футболната история на Англия Уест Хям победи Евертън в преиграването от 3-ия кръг на ФА Къп и след 1:1 в редовното време, 2:2 след продълженията и 9:8 при дузпите "чуковете" се класриаха за следващата фаза. Първата среща на 3 януари приключи при равенството 1:1, което наложи двата тима да се изправят отново един срещу друг. Изключителен двубой, в който основни действащи лица бяха двамата вратари Адриан и Хоел Роблес. След блестящите им намеси по време на срещата съдбата изправи испанците един срещу друг при накзателните удари. Там обаче Адриан показа по-голяма концентрация и прати Уест Хям срещу Бристол Сити в 4-ия кръг.

Началото на срещата не вещаеше това, което се получаваше с всяка изминала минута. Сериозни положения имаше и пред двете врати. Но или последният удар не бе точен или двамата вратари бяха блестящи. При това в едни от най-напечените моменти.

Всичко обаче през втората част започна по чудесен начин за "чуковете". Енер Валенсия бе изведен зад защитата и майсторски мушна топката между защитник и вратар за 1:0. На всичко отгоре пет минути по-късно Евертън остана с човек по-малко. Глупав втори жълт картон си изкара Ейдън МакГийди.

Евертън обаче се държаше. А влизането на Кевин Миралас в 67-ата безспорно промени срещата. Сякаш той и сънародникът му в нападение Лукаку се влагаха с мисълта за своя загинал приятел и съотборник в състава на Белфия Жуниор Маланда. Както е известно, преди няколко дни младокът на Волфсбург издъхна в автомобилна катастрофа.

Именно Миралас директно от фаул вкара за 1:1 в 82-ата, а след това в 97-ата излъга четирима играчи на домакините и подаде на Лукаку да се разпише за 2:1. Евертън бе с човек по-малко на терена, но само за статистиката.

Сам Алърдайс обаче извади своята скрита карта. Карлтън Коул. Централният нападател влезе в игра осем минути преди края на второто продължение и секунди по-късно възстанови равенството на метър от голлинията. Попадението за 2:2 мобилизира "чуковете", които за пореден път бяха разочаровани от блестящите намеси на Хоел Роблес.

Така се стигна до рулетката на дузпите. Споменатите вече Лукаку и Миралес не трепнаха и отново отбелязаха. Нейсмит обаче пропусна и така се стигна до решителното пето изпълнение за Уест Хям. Зад топката застана Стюърт Даунинг, чийто удар обаче бе париран от Роблес.

Но успешното изпълнение от бялата точка продължаваше. За да дойде решителният момент - ред да бият вратарите. Първи шанс получи Хоел Роблес. Вратарят на Евертън обаче подходи високомерно, шутира мощно и нацели напречната греда. Така вече всичко зависеше от сънародника му Адриан. Стражът на "чуковете" захвърли ръкавиците, засили се и класира отбора си за 4-ия кръг на ФА Къп.

Уест Хям - Евертън 2:2 (1:1 в първия мач, 9:8 при дузпите)
1:0 Енер Валенсия (51), 1:1 Кевин Миралас (82), 1:2 Робело Лукаку (97), 2:2 Карлтън Коул (113)

2.jpg