Световеният шампион Испания много трудно успя да обърне у дома в Гренада тима на Чехия с 2:1 в среща от Група "I" на квалификациите за Евро 2012 в Полша и Украйна. Това бе 18-а поредна победа за "Ла Фурия" в квалификация. За последно иберийците не успяха да победят през септември 2007 година, когато направиха 1:1 с Исландия в квалификация за Евро 2008 в Австрия и Швейцария, което по-късно бе спечелено от Испания.

Срещата в Гренада започна с доминация на домакините, които обаче рядко стигаха до голови положения. В 27-ата минута Давид Вия стреля опасно от въздуха след пас на Арбелоа, но вратарят на чехите Петер Чех отрази с вещина. Досте изненадващо две минути по-късно Чехия поведе в резултата след изстрел на Ярослав Плашил от границата на наказателното поле - 0:1. До края на полувремето световните шампиони така и не можаха да отговорят подобаващо на това попадение.

След почивката селекционерът на Испания Висенте дел Боске засили нападателната мощ, като на мястото на дефанзивния халф Чаби Алонсо пусна в игра Фернандо Торес, който е доста ялов напоследък и все още чака първи гол с екипа на новия си клубен тим Челси. Торес заигра на върха на атаката, а Давид Вия мина на обичайната си позиция по лявото крило. Едва в 69-ата минута обаче домакините материализираха превъзходството си. Давид Вия получи пас от съотборник и отправи удар от границата на наказателното поле, а топката рикошира в тяло на бранител и влетя в мрежата на Чех за 1:1. Това бе 45-и гол за Вия с фланелката на Испания и така той задмина Раул във вечната ранглиста за най-много попадения за националния тим.

След още четири минути игра Резек фаулира Андрес Иниеста в собственото си наказателно поле и бе отсъдена дузпа за Испания. От бялата точка хладнокръвен бе Давид Вия, който с 46-ото си попадение за "Ла Фурия" донесе и крайния успех за световните и европейски шампиони с 2:1. До края на мача не се случи нищо интересно и така Испания добави поредни три точки към актива си и почти си осигури участие на Евро 2012.

Испания е лидер в Група "I" с актив от 12 точки, докато Чехия заема втора позиция с 6 пункта. /БЛИЦ