Футболните фенове бяха зарадвани с появата на първия трейлър на филма „Лев Яшин. Вратарят на мечтите ми“, който ще разкаже за живота на легендарния страж на Динамо (Москва) и националния отбор на СССР. Очаква се лентата да се появи в кината до края на годината. Както е известно, Яшин е единственият вратар, носител на „Златната топка“. Той получава приза за най-добър футболист през 1963 г.

Главната роля е поверена на актьора Александър Фокин, който няма особена прилика с легендарния вратар. При писането на сценария са били правени консултации със семейството на Лев Яшин и неговата вдовица Валентина. Своето одобрение за филма са дали много от живите колеги и приятели на бившия вратар.

Яшин е петкратен шампион на СССР с Динамо (Москва) и трикратен носител на националната купа. Със „сборная“ е европейски шампион за 1960 г., а четири години след това печели сребърните медали. През 1956 година са окичва със златен олимпийски медал в Мелбърн. Десет години по-късно помага на СССР да завърши на четвърто място на световното първенство. На бенефиса му на 27 май 1971 г. участват редица световни футболни звезди, сред които Христо Бонев и Петър Жеков, който вкарва втория за крайното 2:2. 

Любопитното е, че Яшин е бил хокеист, където също е пазил на вратата. С Динамо (Москва) той печели Купата на СССР. В рамките на няколко месеца през 1953 година той печели Купата на Съветския съюз по хокей на лед и по футбол.

Феноменалният вратар умира на 60-годишна възраст на 20 март 1990 г. след боледуване от рак на стомаха.

Филмът „Лев Яшин. Вратарят на мечтите ми“ трябваше да излезе по кината в Русия още през миналата година, но се наложи забавяне, което така и не беше обяснено. Лентата е третата, която разказва за знаменити руски спортисти и успехи.

Първият филм беше "Легенда №17" за хокеиста Валерий Харламов от 2013 г., а вторият "Движение вверх" (Движение нагоре) от 2017 г. за баскетболния финал от олимпийските игри в Мюнхен. За „Легенда №17“ в Русия имаше критики относно историческата достоверност. В случая с „Движение вверх“ имаше даже дело от страна на роднини на баскетболиста Александър Белов и на треньора Владимир Кондрашин, а последваха и нови обвинения за разминаване с реалните събития.