Бившият румънски гранд Рапид (Букурещ) обявява банкрут, съобщават местните медии. Клубът освободи всички скъпоплатени чуждестранни футболисти и да изгради отбор само от местни играчи. “Отказваме се от всички чужденци. Всички те ще получат документи по имейл, с които ги уведомяваме, че им прекратяваме договорите едностранно”, каза мениджърът на Рапид Дануц Перя.

Македонският нападател Блаже Илийоски вече напусна клуба. Очаква се да го последват бразилците Пеканя, Уолъс, Глаубер, Ренан и Фигейредо, португалското дуо Руи Дуарте и Филипе Тейшейра, сърбите Милош Павлович и Неманя Милисавлевич и черногорецът Владимир Божович.

Рапид има големи дългове и е пред фалит. Играчите не са взимали заплати от месеци, а лицензът на отбора е под въпрос. Рапид е на девето място в класирането с 26 точки, 21 по-малко от лидера Стяуа.

"Никакви телевизионни приходи няма да са в състояние да покрият загубите на отборите от данъци. Нашата страна е единствената в света, където има двойно данъчно облагане на заплатите, които получават играчите. Това може да убие всеки бизнес и е напът да убие тези отбори", добави шефът на румънския футбол.

Рапид (Букурещ) е основан през 1923 година. Клубът е трикратен шампион на Румъния и е печелил купата на страната 13 пъти. Най-големият успех на отбора в Европа е четвъртфинал за Купата на УЕФА през сезон 2005-2006. Тимът е двукратен победител в несъществуващата вече Балканска купа.

Освен Рапид още 5 отбора от елита са на ръба на фалита - Университатя (Клуж), Северин, Петролул от Плоещ, Глория (Бистрица) и Брашов, съобщи президентът на румънската професионална футболна лига Драгомир Димитру.