Един от най-добрите футболисти в световната история Марко ван Бастен предизвика расистки скандал в директен ефир на холандска телевизия. 55-годишният трикратен носител на „Златната топка“ беше гост в студиото на „Fox Sports“ за мача между Аякс и Хераклес (4:1).

Легендарният нападател на Холандия и Милан изрече нацисткия поздрав „Зиг Хайл“ (Sieg Heil!) в края на интервюто на треньора на гостите от Алмело Франк Вормут. 59-годишният специалист говори на родния си немски с репортера Ханс Край.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Малко след това Ван Бастен се извини за думите си: „Не съм искал да шокирам зрителите. Желанието ми беше да се пошегувам с немския на Ханс. Просто неуместен майтап.“

Говорител на спортната телевизия описа ситуацията: „Неподходяща забележка – не само в днес, а и въобще.“

Въпросният мач между Аякс и Хераклес беше белязан от борбата срещу расизма. Играчите на двата отбора проведоха стачка в първата минута на срещата, за да покажат солидарност към Ахмад Мендес Морейра. 24-годишният футболист на Екселсиор беше обект на расистки обиди в предишния мач на отбора от Ротердам.

Опитът на футболистите за борба с расовата ненавист беше помрачен от репликата на Марко ван Бастен. Дали скандалът ще има някакви последствия за бившия играч на Аякс, все още не е ясно.