Бившият треньор на Аякс и Интер Франк де Бур е новият селекционер на националния отбор на Нидерландия. 50-годишният специалист наследява на поста Роналд Куман, който преди около месец напусна поста си, за да поеме Барселона.

Назначението на Де Бур обаче предизвика скандал в Кралския нидерландски футболен съюз (KNVB). От „Комисията Майналс“, която се бори с расизма в местния футбол, изразиха недоволство, че изборът на национален селекционер не е съгласуван с тях.

Председателят на комисията Хумберто Тан обяви, че ръководството на Федерацията не е провела събеседване и с тъмнокожи специалисти. Според него централата е използвала като извинение отказа на Франк Рийкард да се завърне към треньорския занаят, други чернокожи варианти не са били разглеждани.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

Франк де Бур, който има 112 мача и участие на две световни първенства с „лалетата“, подписа договор за две години с KNVB. Според условията на контракта той ще може да води отбора и на Мондиал 2022.

Начело на Аякс той спечели рекордните за Ередивизи четири поредни титли в периода 2011-14. След това се пробва в чужбина, но два от трите му престоя бяха провал.

Де Бур беше уволнен от Интер след само 85 дни поста. В Кристъл Палас се задържа 10 седмици. За последно беше начело на Атланта Юнайтед от МЛС, който изведе до спечелване на Купата, но напусна през юли след 18 месеца на поста.

Дебютът на Франк де Бур начело на „лалетата“ ще бъде на 7 октомври в контрола срещу Мексико в Амстердам. На 11 и 14 октомври предстоят гостуванията на Босна и Херцеговина и Италия от Лигата на нациите.