На женския футбол обикновено се гледа като на някакво шоу или цирк, нямащ нищо общо със сериозния спорт. Тази позиция е повсеместна, въпреки опитите на ФИФА и УЕФА да унищожат предразсъдъците и сексизма в спорта. Затова се счита за истинско чудо, ако жена бъде не само назначена начело на мъжки отбори, но и постигне успехи с него.

Малко са професионалните футболни клубове, които се довериха на жена да води отбор. Френският Клермон Фут преди две години направи два поредни опита в тази насока. Първо втородивизионният тим назначи португалката Хелена Коща, която обаче напусна, преди да е водила отбора дори в един официален мач. Все пак клубът остана твърд в намерението да има жена за треньор и постави на поста Корин Дикре, която все още е начело на тима.

Невероятното обаче се случи. Сензацията е факт! За първи път в историята жена треньор изведе отбор до шампионската титла в професионално първенство за мъже. Чудото се случи в Хонконг. Истинският женски пробив в професионалния мъжки футбол извърши Чан Юен Тинг. Тя успя да направи от Ийстърн шампион на Хонконг. Това е първата титла на клуба от 21 години и общо пета в историята.

27-годишната треньорка пое отбора през декември 2015 г. Тогава тя не само става първата жена наставник на отбор в първенството на Хонконг, но и най-младият треньор в шампионата. Решението на управата на Ийстърн може и да е изглеждало нелепо, но то се оправда през изминалия уикенд, тъй като тимът стана шампион кръг преди края.

Чан Юен Тинг, известна в родината си като Кюфтето, се влюбва във футбола още като ученичка. Причината за това е бившият английски национал и световен секссимвол Дейвид Бекъм. Тя започва да тренира въпреки съпротивата на нейните родители, които считат, че дъщеря им трябва да се занимава с по-сериозни неща. Чан Юен Тинг не се отказва и дори стига до женския национален отбор на Хонконг.

На 24-годишна възраст прекъсва състезателната си кариера и става анализатор към мъжкия тим Пегасус. Успява да изведе юношеския тим до 18-години на клуба до три трофея. Работи и за Саутърн Дистрикт ФК. През миналото лято беше поканена от Чен Квон Юна да му стане асистент в Ийстърн. Работи в клуба обаче само пет мача и прие оферта да стане помощник-треньор във втородивизионния китайски Мейчжоу Хака. На 8 декември 2015 година тя се върна в Ийстърн, за да стане първата в историята на хонконгския футбол жена треньор на мъжки отбор.

„Никога не съм вярвала, че ще стана старши треньор на отбор, преди да навърша 30 години. Има много неща, на които все още се уча. Аз никога не съм била професионален футболист и имах притеснения, че това ще повлияе на комуникацията ми с играчите. Мисля, че успях да намеря своя подход. Слушам мнението на самите футболисти, анализирам и съветите на моите помощници. Имало е много случаи, в които съм откривала, че моята позиция не е била правилна. Това ми помага в работата и ще ми бъде урок за следващите години“, признава младата треньорка.

„Назначението й предизвика голям отзвук в Хонконг, тъй като млада жена като Чан щеше да взима важни решения в един предимно мъжки спорт. Знаехме, че тя няма опита на професионален футболист, но пък й осигурихме нашата пълна подкрепа и съветите на нейните асистенти. Чан има невероятни познания за играта и напълно модерни разбирания за футбола, което са нейните предимства“, разкри изпълнителният директор на Ийстърн Питър Леунг Чоу-Чи.

В първи си мач под нейно ръководство Ийстърн разби аутсайдера Йен Лонг с 6:1. Като цяло тимът спечели десет мача след нейното назначение за треньор и записа едно равенство и една загуба. Последната победа беше с 2:1 над Саут Чайна, която гарантира на Ийстърн титлата кръг преди края и участие в квалификациите за Шампионската лига на Азия.

„Да съм треньор на Ийстърн е само първата крачка в моята треньорска кариера. Искам да постигна успехи, които да ми проправят път в по-силни футболни държави в региона, като Южна Корея или Япония, където има много развит женски футбол“, признава амбициозната специалистка.

За момента Чан Юен Тинг се е съсредоточила върху предстоящото участие на тима в квалификациите за Шампионската лига на Азия и започна да се оглежда за нови попълнения на отбора, който разчита предимно на хонконгски футболисти, четирима бразилци и двама австралийци.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ