Голямата звезда на ПСЖ Неймар претърпя операция на ходилото на десния крак, а докато това се случи, бразилското издание UOL Esporte разкри с подробности какво пише в договора на нападателя със световния гигант за спортна екипировка Nike. Сумите като бонуси при най-различни постижения на бразилеца очаквано са големи, но в сравнение с всички останали тази за световна титла с Бразилия предизвиква истински смях. Така излиза, че при триумф на Мондиал 2018 в Русия с екипа на „Селесао” Неймар би прибрал жълти стотинки.

Договорът на бразилеца с американския концерн за спортна екипировка е сключен още през 2011 година, когато Неймар все още е футболист на Сантос. Продължителността на контракта е до 2022 година с опция за продължаване до 2024 година.

Основното правило в договора е следното: колко точно пари ще взима Неймар допълнително към клубната си заплата (в момента 40 милиона евро на сезон в ПСЖ), зависи от това за кой отбор играе. Тимовете в договора са разпределени в категории A, B, C и D. Така ако той играе за отбор от категория А, ще получава пълната сума, а за категория B половината, за категория C само 1/4 и за категория D нищо.

Когато договорът е сключен, следните клубове са поставени в категория А: Челси, Милан, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Ювентус, Байерн, Интер, Барселона и Реал (Мадрид).

Към категория B принадлежат отбори, които в три от последните пет години са стигали до 1/4-финалите в Шампионската лига. В категория C са всички елитни тимове, а в D са втородивизионните отбори. Листата се актуализира всяка година.

В договора има описани и индивидуални цели за допълнителни бонуси. Така при спечелване на „Златната топка” Неймар може да получи повече пари, отколкото за световна титла, триумф в Шампионската лига или олимпийско злато. За „Златната топка” той би взел бонус от 1 милион долара (811 000 евро), а при всяко следващо спечелване печалбата се увеличава с по още 1 милион долара и така до максимум 4 милиона долара. За тази цел обаче Неймар трябва още доста да поработи, тъй като миналата година остана трети след бившия си съотборник в Барселона Лионел Меси и звездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо.

За световна титла с Бразилия е предвидена смешната премия от само 50 000 долара, а за второ място 30 000 долара. Ако Неймар обаче стане голмайстор в първенството, в което играе, бонусът е 200 000 долара.

Олимпийска титла с Бразилия носи на нападателя 20 000 долара (б.р. Неймар направи това през 2016 година в Рио де Жанейро), а голмайсторският приз в олимпийски турнир е оценен на 100 000 евро. Ако той пък бъде избран за най-добър футболист на турнира, сумата е 150 000 евро.