Халфът Олимпик (Лион) и на френския национален отбор по футбол Матийо Валбуена, намиращ се в центъра на делото за изнудване заради интимен сексуален видеозапис с негово участие, бил и доносник.

Според списание "Франс футбол" именно дребничкият техничар е бил „къртица” по време на Мондиал 2010. Вестник "Екип" написа в броя си от 19 юни 2010 година, че на почивката на мача срещу Мексико селекционерът на „петлите” Раймон Доменек е дал тактически указания за позицията на игра на Никола Анелка. Нападателят обаче е обидил треньора с думите: "Va te faire enculer, sale fils de pute" ("Ходи да се ш*баш в г*за, мръсен син на пр******тка").

Тогава френската федерация наказа Никола Анелка за 18 мача, а още четирима футболисти бяха наказани за различен брой мачове заради стачката, която организираха по време на Мондиал 2010 в знак на солидарност с Никола Анелка.

"Проблемът е предателят сред нас. Той трябва да бъде открит и изгонен", каза тогава капитанът на френския национален отбор и участник в стачката Патрис Евра. Пет години по-късно стана ясно, че въпросният предател е Матийо Валбуена.