Собственикът на Челси Роман Абрамович е заподозрян в незаконни машинации с правата на футболисти. Това стана ясно от предаването „Панорама“ на „Би Би Си“.

Разследващите журналисти на авторитетната британска медия са получили достъп до документи на FinCEN – подразделението за борба с финансовите престъпление към министерството на финансите на САЩ.

Книжата доказват, че 53-годишният руски милиардер е свързан с офшорната компания „Leiston Holdings“ от Британските Вирджински острови, която се занимава с трансфери на играчи по схемата с трети лица, притежаващи правата на футболистите.

Говорител на Абрамович е обявил пред британската телевизия, че бизнесменът не е направил нищо незаконно чрез тази компания. Бившият президент на английската Футболна асоциация Лорд Трийсман обаче поставя въпроса до каква степен подобен бизнес е морален и дали е правилно собственик на футболен отбор да държи правата на играчи от противников тим.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Подобен е случаят от есента на 2014 г., когато в мачовете между Челси и Спортинг (Лисабон) от Шампионската лига на терена има 12 играчи, чиито права са собственост на компаниите на Роман Абрамович. 11 от тях са футболисти на Челси, а Андре Карийо от Спортинг е обвързан с „Leiston Holdings“.

Практиката с притежанието на правата на футболисти от трети страни е забранена във Висшата лига от 2008 г., а на международно ниво е незаконна от 2015 г.

Не са малко случаите, в които компании и отделни бизнесмени притежават част от правата на определени футболисти. Това е т.нар. притежание от трети страни (различни от клуба и екипа на самия играч). При тези ситуации фирмите или богаташите помагат на даден клуб да купи желания футболист, но запазват сериозен процент при следващ негов трансфер.

През 2011 г. компанията на Абрамович „Leiston Holdings“ дава заем на Спортинг (Лисабон) за трансфера на Андре Карийо от Алианца (Лима). В резултат на това фирмата запазва 50% от икономическите права на играча. В договора между компанията и португалския клуб има клауза, според която, ако за Карийо пристигне оферта над 6 милиона евро и Спортинг я отхвърли, „лъвовете“ ще трябва да изплатят 45% от стойността на предложението на „Leiston Holdings“.

Документално е доказано, че компанията на Абрамович по подобен начин е държала правата и на други двама футболисти, играли за Спортинг (Лисалон). Това са Гаел Еток и Валентин Виола.