Ливърпул е поставил интересна клауза в договора за продажба на Филипе Коутиньо в Барселона през зимата на 2018 г., твърдият едновременно в. „Таймс“ и испанското издание „Диарио Спорт“.

Според информацията, английският клуб е записал условието, че Барса ще трябва да доплати 100 милиона евро, ако в периода 2018-2020 г. опита да привлече друг играч на „червените“.

Преди това каталунците купиха Луис Суарес от Ливърпул през 2014 г. и с включването на клаузата при продажбата на Коутиньо на „Анфилд“ искат да се предпазят от следващо подобно отслабване на състава от директен конкурент в Европа.

Един от инициаторите на поставянето на условието е спортният директор на „червените“ Майкъл Едуардс. По този начин са предотвратени опити на Барса да привлече в редиците си Садио Мане, Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Джорджино Вайналдум.

Именно Вайналдум беше спряган за трансфер на „Камп Ноу“ през лятото, а и договорът му с Ливърпул изтича през юни. Именно фактът, че трябва да се платят допълнителни 100 милиона евро, е отказал Барса от интереса към холандския халф.