Лионел Меси и неговият баща Хорхе се явиха в съда, където бяха разпитани по обвинения за укриване на данъци. Аржентинският национал на Барселона пристигна за делото, облечен в тъмен костюм. Геният бе приветстван от около 30 фенове на каталунците и посрещнат от повече от 100 журналисти и фотографи. Баща му  Хорхе Меси, пристигна в съда един час по-рано от сина си. Феновете приветстваха Меси с постери „Ти си най-добрият в света”, „Меси президент”, но и с викове „Крадец”, съобщи вестник „Марка”.

Според прокуратурата Меси и баща му са се опитали да избегнат плащането на данъци в Испания чрез фирми в Уругвай и Белиз. Двамата отхвърлят обвиненията, заявявайки, че сделките са били извършени от бившия агент на нападателя, без тяхното знание.

Семейство Меси внесе тази година 5 милиона евро в хазната на Испания, но това не попречи на местната прокуратура да повдигне обвинение.

Първоначално делото бе насрочено за 17 септември. Съдът обаче отложи разглеждането му по искане на адвоката на двамата аржентинци. След изслушването адвокатът Кристобал Мартел заяви пред медиите, че "при разпитите двамата са демонстрирали желание и силна воля за разрешаване на ситуацията”.