Швейцарската прокуратура официално започна разследване срещу една от легендите на немския и световен футбол Франц Бекенбауер във връзка получаването на домакинството на световното първенство през 2006 година.

Подозренията срещу Кайзера са за измяна и пране на пари. Заедно с тогавашния шеф на организационния комитет на Мондиал 2006 са разследвани и други обвиняеми, съобщава „Шпигел”. В основата на разследването продължава да е необясним превод от 10 милиона швейцарски франка между 2002 и 2005 година. От сметки на Бекенбауер са преведени 6,7 милиона евро през 2002 година на фирма на бившия ръководител от ФИФА Мохамед бин Хамам от Катар. С каква цел са преведени тези пари засега все още не е ясно. Заради тази афера в края на миналата година Волфганг Нирсбах напусна поста си на президент на Германския футболен съюз (ГФС).

70-годишният Бекенбауер досега е отричал всички обвинения, обяснявайки ги като грешка на юристите. Дали това е така ще стане ясно след разследването на швейцарските власти.