Испанските власти са започнало разследване срещу една от звездите на Байерн Шаби Алонсо за укриване на данъци, съобщава „Ел Мундо Депортиво”.

33-годишният бивш халф на Реал (Мадрид) е обвиняван, че не е платил данъците за своите имидж права от 2010 до 2012 година. Вместо това тези пари са били останали в сметки на чуждестранни фирми. Предполага се, че приходите от тези права на Алонсо за въпросния период са 1,5 милиона евро. До шест месеца ще стане ясно дали ще бъде повдигнато обвинение срещу Алонсо за укриване на данъци.

В Испания самите футболисти управляват имидж правата си, като може да се откажат от тях или да ги препродадат. Така например милиардер от Сингапур откупи имидж правата на голмайстора на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо за следващите 6 години, а бразилската звезда на Барселона Неймар е преотстъпил своите имидж права на най-богатия човек в неговата родина Ейке Батиста.

Разследване се води и срещу бившия съотборник на Шаби Алонсо и настоящ халф на Барселона Хавиер Масчерано. Двамата играха заедно в Ливърпул. Аржентинският национал пък не е платил данъци за приходи от общо 1,5 милиона евро от продажбата на своите имидж права през 2011 и 2012 година. Парите били преведени на фирми в Мадейра и Маями.