Реал (Мадрид) и Севиля спорят тази вечер за Суперкупата на Европа. Сблъсъкът за трофея е от 21:45 часа на стадион "Леркендал" в Трондхайм (Норвегия).

"Белият балет" стана европейски клубен шампион за 11-и път през май, а Севиля извоюва петата си купа в турнира Лига Европа.

Това ще бъде четвърти изцяло испански финал за Суперкупата на Европа.

За фаворит преди мача е трудно да се говори, като се имат предвид многото кадрови проблеми в Реал. Треньорът Зинедин Зидан няма да може да разчита на най-големите звезди на кралския клуб. Кристиано Роналдо още лекува контузия, а освен него заради травми аут от групата за битката в Норвегия са още Гарет Бейл, както и получилите по-дълга почивка след Евро 2016 Тони Кроос и Пепе. Карим Бензема беше включен в състава, но до последно ще бъде под въпрос.

Очаква се Зидан да заложи на върха на атаката на Алваро Мората, на когото по фланговете ще помагат Лукас Васкес и Иско. Каземиро и Лука Модрич пък ще играят зад Хамес Родригес. Кейлор Навас все още се възстановява от операция и на вратата на Реал (Мадрид) ще застане Кико Касийя.

Севиля е с нов треньор - Хорхе Сампаоли, който замени заминалия в посока ПСЖ Унай Емери. Клубът от Андалусия продаде голмайстора Кевин Гамейро на Атлетико (Мадрид), но в замяна на "Рамон Санчес Писхуан" акостира Лусиано Вието. Аржентинският нападател ще е титуляр довечера, както и сънародникът му Матиас Краневитер, който също е собственост на Атлетико.


Реал и Севиля спориха за Суперкупата на Европа и през 2014 година, когато "белия балет" триумфира след 2:0, като и двата гола вкара Кристиано Роналдо.

Кралете имат две Суперкупи на Европа, а Севиля е с една. Лидери с по 5 са Милан и Барселона.

Вероятни състави:

реал_1.jpg

Реал (Мадрид): Касийя, Карвахал, Варан, Рамос, Марсело, Каземиро, Модрич, Л. Васкес, Хамес, Иско, Мората




Севиля: Рико, Мариано, Рами, Карисо, Ескудеро, Нзонзи, Краневитер, Ф. Васкес, Витоло, Вието, Коноплянка

 

Любопитни факти:

* Реал - Севиля е четвъртият изцяло испански финал за Суперкупата на Европа след 2006, 2014 и 2015 г. За този трофей е имало и два италиански финала - Милан би Сампдория през 1990-а, след което загуби от Парма три години по-късно.

* Ако Реал (Мадрид) победи Севиля, за първи път в историята победителите в Шампионската лига ще спечелят Суперкупата на Европа в четири поредни години. В периода 1997-2001 носителите на най-престижното отличие неизменно губеха спора за летния трофей, като в първите три случая надделяваше победителят за КНК, а през 2000 и 2001 този за Купата на УЕФА.

* За 14-и път испански отбор ще спечели Суперкупата на Европа. Италианските отбори са втори в тази класация с 9 отличия.

* Севиля за последно победи Реал през ноември миналата година, когато се наложи с 3:2 у дома. "Белите" обаче се реваншират през март с 4:0 на "Сантяго Бернабеу".