Най-печелившият клуб в световния футбол Реал Мадрид премахна християнския кръст от емблемата си в стремежа да увеличи привържениците си сред мюсюлманите. Промяната ще важи само за страните в Близкия изток, към които испанците са насочили поглед за развитие. Желанието на мадридчани е да се избегнат недоразумения и обърквания сред почитателите си.

Кръстът фигурира в емблемата на белите от 1920 г., след като крал Алфонсо XIII става патрон на клуба. Въпреки традициите ръководството на най-богатия клуб гледа на промяната единствено като бизнес ход в глобализирания свят. Според критиците това е поредното отстъпване на европейската култура спрямо исляма.

В основата на тази голяма крачка е грандиозният проект на Реал Мадрид за построяването на спортно-развлекателен курорт в ОАЕ за 1 млрд. долара. Комплексът Real Madrid Resort Island, разположен върху 50 хектара, трябва да отвори врати през януари 2015 г. Идеята е това да е първият подобен курорт на изкуствен остров, който ще е изграден под запазената марка на Реал. Той ще бъде в Рас ал-Хайм. Шейх Сауд бин Сакр ал Касими, който управлява емирството, е поискал кръстът да бъде махнат от емблемата за всички промоционални материали, свързани с проекта. Президентът на Реал Флорентино Перес приел.

Мадридчани не са първият клуб, съгласил се да промени емблемата си. Преди това същото направи и Барселона. На логото на каталунците стои кръстът на Сан Хорхе - червен кръст на бял фон. По настояване, дошло от Саудитска Арабия, той беше махнат от всички продукти на местния пазар. Страната от Близкия изток обясни, че символът напомнял за кръстоносните походи от Средновековието.

Преди време турският адвокат Барис Кашка пусна жалба срещу Интер в УЕФА за белите фланелки с червен кръст по случай 100-годишнината на клуба. Според него екипите връщали спомена за рицарите тамплиери и това накърнявало мюсюлманските чувства. По думите на Кашка пред барселонския в. La Vanguardia "нерадзурите" трябвало да бъдат глобени сурово, защото "показвали по най-ярък начин превъзходството на една религия над друга".

"Дневник"