Рекордьорът с 32 шампионски титли на Испания Реал (Мадрид) достигна за четвърти пореден и рекорден 25-и път полуфиналите в най-престижния европейски клубен турнир (б.р. преди сезон 1992/92 с името КЕШ и след това Шампионска лига). „Кралския клуб” потрепери сериозно при загубата си с 0:2 в Дортмунд снощи, но все пак успя да елиминира Борусия с общ резултат 3:2.

От досегашните си 24 участия на полуфинал в най-престижната надпревара на Стария континент „белия балет” е достигал 12 пъти до финала на турнира и има 9 трофея.

Далеч след Реал (Мадрид) в престижната класация са Байерн и Барселона с по 15 участия на полуфинал, които може да станат и 16, ако тази вечер германският колос и каталунците преодолеят съперниците си на четвъртфиналите - съответно Манчестър Юнайтед и Атлетико Мадрид.

Милан има 13 участия на полуфинал, а Манчестър Юнайтед е достигал до тази фаза 12 пъти. Ювентус е с 10 участия, а Ливърпул с 9. По 8 пъти до този етап са стигали Аякс, Интер и Бенфика, Челси има 5 участия, а с по 5 са Цървена Звезда и Борусия (Дортмунд).

Български отбор също е достигал до полуфинал в най-престижния европейски клубен турнир. През сезон 1966/67 ЦСКА достига до полуфинал на КЕШ, където след две равенства с Интер по 1:1 се играе трета среща по регламент, в която ЦСКА отстъпва с 0:1 и не достига финала.