Реал (Мадрид) разби като домакин градския си съперник и носител на трофея Атлетико с класическото 3:0 в първи 1/2-финален сблъсък помежду им от турнира за Купата на краля. Така на практика „кралският клуб” си отмъсти за поражението от „дюшекчиите” с 1:2 във финала на този турнир миналия сезон.

Автоголове на Инсуа (17-авт.) и Миранда (73-авт.) след рикошети при удари на Пепе и Анхел ди Мария, както и попадение на Хесе Родригес (57) донесоха успеха за „белия балет” на рождения ден на Кристиано Роналдо, който не успя да се разпише. Икер Касияс пък вече 772 минути не е допуснал гол и остава непобеден от Атлетико в дългогодишната си кариера.

Срещата на „Сантяго Бернабеу” започна с минута мълчание в памет на починалия миналата събота велик футболист и треньор Луис Арагонес, извел Испания до европейската титла през 2008 година.

След първоначалния натиск на „кралския клуб” в 13-ата минута Икер Касияс трябваше да се намесва при удар с глава на Арда Туран. Четири минути по-късно домакините поведоха малко случайно, след като централният бранител Пепе се включи неочаквано в атаката и стреля от около 20 метра, а топката се отклони в тялото на Инсуа и влезе във вратата на Тибо Куртоа за 1:0. Попадението бе записано като автогол на Инсуа.

В 28-ата минута Анхел ди Мария стреля опасно, топката беше отклонена от Рамос и мина над вратата. Последваха пропуски на лявото крило Хесе Родригес, Лука Модрич и рожденика Кристиано Роналдо, а нови голове до края на първата част така и не паднаха.

След почивката „дюшекчиите” се опитаха да отвърнат на удара, но в 48-ата минута пропуск направи Диего Годин. Последва пропуск и на Роналдо, а в 57-ата минута Анхел ди Мария изведе прекрасно Хесе Родригес, който веднага насочи топката във вратата за 2:0. В 61-ата минута Диего Коща си изпусна нервите при нарушение срещу него и получи жълт картон, който го вади за реванша на „Висенте Калдерон”.

В 72-ата Диего Годин засече топката с глава след корнер, а Лука Модрич изчисти от голлинията. Минута по-късно Ди Мария стреля от около 20 метра, топката рикошира в крака на Миранда и Куртоа отново бе излъган – 3:0. Това попадение също бе регистрирано като автогол. В 86-ата минута Кристиано Роналдо стреля опасно и Куртоа изби с мъка. До края на мача „белия балет” не допусна изненади и голове във вратата на Касияс, а по този начин на практика почти си осигури класиране за финала. Реваншът на „Висенте Калдерон” е на 11 февруари (вторник) от 22:00 часа.

Реал (Мадрид) – Атлетико (Мадрид) 3:0
1:0 Инсуа (17-авт.), 2:0 Хесе Родригес (57), 3:0 Миранда (73-авт.)

Реал (Мадрид): Касийяс, Арбелоа, Пепе, Рамос, Коентрао, Модрич, Алонсо, Ди Мария (81 - Ияраменди), Хесе (84 - Иско), Бензема (73 - Мората), Кристиано Роналдо

Атлетико (Мадрид): Куртоа, Хуанфран, Миранда, Годин, Инсуа, Коке, Габи, Раул Гарсия (70 - Соса), Диего (46 - Кристиан Родригес), Арда (61 - Адриан), Диего Коста

Жълти картони: Пепе (Реал); Диего Рибас, Диего Коста, Хуанфран, Миранда (Атлетико)
Съдия: Клос Гомес