Реал (Мадрид) отстрани Атлетико (Мадрид) и се класира за полуфиналите на Шампионската лига. Домакините победиха в реванша от четвъртфиналите с 1:0 и след 0:0 в първата среща продължават в турнира.

За Белия балет това беше първи успех над „дюшекчиите” след седем поредни дербита във всички турнири. В началото на сезона тимът на Диего Симеоне спечели Суперкупата на Испания след победа с 1:0 и равенство 1:1 с отбора на Карло Анчелоти.

„Дюшекчиите“ спечелиха и двата мача за първенство с градския съперник 2:1 и 4:0. Освен това „червено-белите“ отстраниха Реал в 1/8-финалите на Кралската купа след успех с 2:0 и равенство 2:2. Последната победа на „белите” обаче му донесе така мечтания десети трофей от най-престижната европейска клубна надпревара. В края на миналия сезон Реал спечели с 4:1 след продължения на финала в Лисабон и грабна титлата в Шампионската лига.

Реал (Мадрид) за пети пореден път беше на 1/4-финал, като и в предните четири случая винаги продължаваше напред, както и в 9 от последните 10 случая, когато достигаше до тази фаза. Реал не е продължавал само веднъж от последните си 22 дуела на елиминации, в които е завършвал наравно в първата среща като гост. Това се случи през сезон 1990/91, когато завърши 0:0 със Спартак (Москва), но загуби след това с 1:3 у дома.

Реал преди това само един път беше играл четвъртфинал в КЕШ/ШЛ срещу испански съперник – победа с 8:0 като домакин на Севиля и 2:2 в реванша през сезон 1957/58. „Кралският клуб“ загуби само един от последните си девет мача срещу испански отбори в Европа (5 победи и 3 равенства).