Лидерът по голове за националния отбор на Русия Артьом Дзюба отказа повиквателната за мартенския тренировъчен лагер на тима. Той обяснил решението си с руската военна инвазия на украинска територия. 33-годишният капитан на „сборная“ е заявил, че има много роднини в Украйна.

Селекционерът на руския национален отбор Валерий Карпин днес представи списък на футболистите, които ще вземат участие на започващия на 21 март сбор. Тимът на Карпин трябваше на 24 март да играе с Полша в полуфинален плейоф за класиране на Мондиал 2022 в Катар. ФИФА и УЕФА обаче извадиха руските отбори от всички международни турнири заради ситуацията с Украйна, пращайки поляците директно във финалния плейоф, където ще играят с победителя от мача между Чехия и Швеция.

„В неделя говорих с Артьом по телефона и той ме увери, че има огромно желание да продължи да играе за националния отбор. Сега обаче е в много трудно положение заради ситуацията в Украйна, където живеят много негови роднини. Извини се със семейни причини и помоли да не го викам за предстоящия лагер. Аз обаче ще продължа да следя изявите му в Зенит“, заяви Карпин пред сайта на Руския футболен съюз.

Артьом Дзюба има 30 гола за „сборная“ в 55 мача. По отбелязани попадения за представителния тим на Русия той дели първото място във вечната класация с Александър Кержаков, който обаче е изиграл 90 мача за родината си.

Заради логистични проблеми, свързани с решенията на множество авиокомпании да не летят до руската територия, в националния отбор не са извикани футболистите, играещи в Западна Европа.