Светът е луднал по рекорда на Лионел Меси, който вкара 86 гола до момента през 2012 година и подобри рекорда на Герд Мюлер от 1972-а. Оказа се обаче, че цялата тази мания по Меси доведе до откритие, което може да промени всичко. За няколко часа из цял свят тръгна мълвата, че има играч, който е вкарал повече от Меси и това е...покойният замбиец Годфри Читалу. Според аналите той е реализирал невъобразимите 107 гола в една календарна година и то същата, в която Герд Мюлер прави рекорда си (1972).

chutalu.jpg

Има много материали, които доказват, че Читалу наистина е вкарал точно толкова попадения, но от местната футболна федерация още тогава са признали, че рекордът е неофициален, тъй като той така и не е регистриран от ФИФА...до днес. Всичко това обаче може да се промени.

____________1.jpg

От замбийския сайт soccerladuma са се свързали с ФИФА, за да разберат повече по въпроса. Отговорът от централата е бил следният: “Чухме за това. В момента колеги се занимават с въпроса. Проучват досието му и работят за изясняване на фактите. Нищо повече не можем да кажем. Когато имаме ясни точни данни ще го обявим”.

В същото време от замбийската футболна федерация обявиха пред същия сайт, че никой не им обръща внимание и затова наемат независим статистически екип, който да докаже или отрече дали в действителност Читалу е вкарал 107 гола през 1972-а година.

_____________2.jpg

Кой всъщност е Годфри Читалу? Той е роден на 22 ноември 1947 година и е считан за най-добрият играч в историята на Замбия. Започва кариерата си в местния Роан Юнайтед, но е пренебрегнат от треньорите. Разочарован е, събира багажа си и се мести в съседното градче Китве. От 1967 година заиграва за Китве Юнайтед. Младият нападател е буен, темпераментен, постоянно е част от разправии на терена и извън него. Винаги е даван за лош пример, бие съдии, разкървавява съперници на терена. По-късно заради наказания обмисля да спре с футбола, но точно тогава се мести и заиграва в Кабве Уориърс. Прозвището му е “UCAP”, което идва от фирма производител на батерии, спонсорирал клуба. По време на мач през невероятната за него 1972 година, коментатор изрича: “Годфри Читалу изглежда презареден и пълен с енергия като батерия “UCAP”...”. От този ден нататък му лепват това прозвище.

Нападателят печели пет пъти наградата за най-добър футболист на Замбия, а за националния отбор има 74 гола в 103 мача. След края на кариерата си става треньор и дори е определен за номер 1 в страната си през 1991 година. По-късно получава награда именно заради реализираните 107 попадения през 1972 година. През 2006 година, вече посмъртно, той е избран за един от 200-те най-добри африкански футболисти.

Годфри Читалу загива на 27 април 1993 година при самолетна катастрофа край бреговете на Габон. Загиват всички 30 пътници на борда, включително и президентът на Замбийската футболна федерация. Цялата нация е в шок, в страната са докарани 30 ковчега. Катастрофата слага край на легендата за Годфри Читалу и цяло поколение талантливи замбийски футболисти.