Създаването на футболна Суперлига в Европа ще бъде обявено в най-скоро време, след като 12 от най-богатите клубове са постигнали споразумение, съобщават различни световни медии.

Според информацията след месеци тайни преговори шест клуба от Англия (Ливръпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Тотнъм, Челси и Арсенал) и о три от Испания (Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид) и Италия (Милан, Интер и Ювентус) са стигнали до принципна договорка за структурата на надпреварата, за която се говори от години.

Преговори са били водени и с други големи клубове, но германските грандове Байерн и Борусия Дортмунд са отказали да обърнат гръб на Бундеслигата и Шампионската лига. ПСЖ също на този етап не е част от клубовете основатели, тъй като босът на парижани Насер Ал-Келайфи е член на борда в УЕФА, а също така и шеф на телевизионната корпорация, която дава милиони за телевизионните права на Шампионската лига. 

Европейската централа обмисля различни санкции, които да наложи на отборите основатели, а сред вариантите са от забрана за участие в Шампионската лига догодина до изваждане от вътрешните първенства.