Дортмунд вече се подготвя да празнува титлата в Бундеслигата в края на седмицата при домакинска победа на местния Борусия срещу Майнц. На "Борсигплатц", което не е нищо повече от кръгово кръстовище в града, вече се подменят пътни знаци, тъй като по традиция феновете на тима там празнуват след триумф на любимците си, а такъв не е имало от 2012 година.

След еуфоричната победа с 3:0 в Аугсбург и грандиозната издънка на Байерн, който загуби от РБ Лайпциг с 1:3, Борусия (Дортмунд) е лидер с две точки аванс и се нуждае от победа срещу Майнц в последния кръг, за да стане шампион.

Германската футболна лига обяви, че за предстоящия в събота (27 кръг) последен кръг от Бундеслигата на "Сигнал Идуна Парк" ще бъде изпратен оригиналният шампионски трофей. За Кьолн, където ще гостува Байерн, ще замине дубликат на "сребърната салатиера", тъй като шансовете на баварците за титлата са много малки.

„За нас е ясно, че трябва да се подготвяме. В крайна сметка има много неща за организиране. Това вече се прави вътрешно", каза кметът на Дортмунд Томас Вестфал пред "Ruhr Nachrichten".

Вече са поставени нови знаци за забранено паркиране, въпреки че вероятно никой жител на Дортмунд не би си помислил да паркира колата си край въпросното кръстовище след победа над Майнц.

Има важна причина защо "Борсигплатц" да бъде центърът на празненствата. Намираща се там къщата, разположена на улица "Йостерхолц" №60, някога е била дом на ресторант, в който на 19 декември 1909 г. група от 18 мъже основава Борусия (Дортмунд).