Световното първенство в Катар през 2022 г. няма да бъде през лятото. Сензационното разкритие направи генералният секретар на ФИФА Жером Валке. Времето за провеждане на Мондиал 2022 е широко дискутирано, откакто емирството получи домакинство на турнира. Повечето специалисти се опасяват от високите температури през летните месеци в малката азиатска страна, намираща се на Арабския полуостров край Персийския залив.

Знайки обаче консервативното отношение на ФИФА по подобни казуси, никой не предполагаше, че световната централа ще направи революционен компромис и ще промени за първи път периода, в който се провеждат Мондиалите.
 
„Световното първенство в Катар няма да се проведе в традиционните месеци юни и юли. Мисля, че ще бъде избран период между 15 ноември и 15 януари“, заяви Валке пред „Радио Франс“.
 
„Времето между 15 ноември и края на декември предлага отлични условия за провеждане на световното първенство. Тогава температурите са еквивалентни на тези от топла пролет в Европа и варират около 25 градуса по Целзий. Това е перфектно за футбол“, призна генералният секретар на ФИФА.