Траещото 13 години „Балканско правило”, възложено от УЕФА, вече няма да бъде прилагано. До това решение стигна европейската футболна централа, която позволи на отборите от бивша Югославия да се срещат един срещу друг вече в квалификационните мачове за европейските турнири.

Анонсът дойде в средата на 32-ата седмица от годината, след като е ясно, че мачовете от квалификациите ще се играят без публика. По този начин от УЕФА ще се опитат да дирижират жребия на регионален принцип. Балканското правило бе въведено след грозните сцени в мача Жрински – Партизан през вече далечната 2007-а година.

В хода на сезоните отбори от Сърбия и Босна и Херцеговина не можеха да играят помежду си, както и тези от Косово.

Централата прие и специално ново правило, съобразено с извънредната ситуация. То влиза в сила от първите двубои в квалификациите, които започват в края на този месец. В тях се включват Лудогорец (Шампионска лига), ЦСКА, Славия и Локомотив (Пд) - в Лига Европа.

Правилото продължава да важи обаче за тимовете от Армения и Азербайджан, както и Русия и Украйна и те няма да могат да играят един срещу друг в квалификационните кръгове на турнирите от Европа.

Какво гласи новото правило, което е временно: 48 часа преди всеки жребий, клубовете трябва да пратят пълен и актуален към този момент списък с държавите, от и за които имат карантинен или друг ограничителен режим.

Ако не го направят или списъкът не е точен, а след се паднат с отбор, който попада в този режим и трябва да им гостува, те ще бъдат наказвани без право на обжалване със служебна загуба 0:3. Приема се, че не са направили необходимото мач да има.

При изтеглянето на двойките, които в първите три кръга се срещат само в една среща, трябва да е ясно има ли ограничения между двете страни, свободно ли пътува отборът гост, има ли карантинни изисквания за неговата страна и т.н.

Ако има такива - например български отбор се падне да играе със словенски, белгийски и т.н. като гост (тези държави са включили нашата в списъка с ограничения и задължително карантиниране), домакинът трябва да намери неутрален терен и да осигури цялата организация на мача - включително разходите около него.

Това дори е по-добрият вариант за тимовете ни.

Но ако жребият определи домакини да са те и им прати гост от държава, с която ние имаме приемен ограничителен режим, нашият клуб трябва да заплати разходите по осигуряване и наемане на стадион на неутрален терен. А и губи домакинското си предимство, което определено е фактор, макар и без публика.

Жребият за първия кръг от квалификациите за Шампионската лига е на 9 август, неделя. Това означава, че до 7 август, петък, Лудогорец трябва да предостави пълния списък в УЕФА. За останалите три отбора срокът е събота, тъй като техният жребий е в понеделник, 10 август.