Ръководството на 54-кратния шотландски шампион Рейнджърс обяви процедура по банкрут заради задължения от 49 милиона паунда към данъчните власти, съобщават световните агенции.

Клубът от Глазгоу е поставен под административно управление заради сериозните си финансови проблеми. Това означава, че автоматично ще бъдат отнети 10 точки от актива на тима за първенство. Така вечният съперник Селтик ще дръпне с 14 точки на върха във временното класиране и почти сигурно ще спечели титлата. И след отнемането на 10 точки "сините" ще останат на второто място в класирането с преднина от 9 пункта пред третия Мъдъруел.

Рейнджърс беше закупен през май миналата година от Крейг Уайт, който обеща да изплати дълговете от 18 милиона лири, които бяха останали след ръководството на бившия основен акционер Дейвид Мъри. Уайт обаче не успя да реши финансовите проблеми на Рейнджърс под натиска на данъчните власти, които наложиха допълнителни сериозни такси заради просрочените задължения за периода след 2001 година.

В своята 138-годишна история Рейнджърс спечели 54 титли на Шотландия, 33 купи на страната, 27 трофея от купата на лигата в страната и веднъж УЕФА Къп през 1972 година.