Звездата на Байерн Франк Рибери очаква с нетърпение връчването на наградата за най-добър футболист на Европа за миналия сезон. Французинът е номиниран заедно с Лионел Меси от Барселона и Кристиано Роналдо от Реал (Мадрид), а УЕФА ще връчи наградата на победителя в четвъртък преди жребия за груповата фаза на Шампионската лига.

„Когато идваш от никъде, както аз, от беден квартал в Болон сюр Мер, и когато си си номиниран за най-добър футболист на Европа, това е невероятно. Горд съм, че съм постигнал всичко това дотук. Това е титла, за която мечтая от дълго време и за която мисля често. От две години играя на топниво. Точно през миналия сезон играх много добре и спечелих големи титли. Защо да не успея? Специално през миналия сезон работих много усилено”, сподели Рибери дни преди избора.

Рибери може да стане петият французин след Раймон Копа, Мишел Платини, Жан-Пиер Папен и Зинедин Зидан, който би получил тази чест.

Последният футболист на Байер, който получи тази награда, е днешният председател на Управителния съвет на клуба Карл-Хайнц Румениге през 1981 година. Той спечели трофея и година по-рано, а преди това отличени са Герд Мюлер (1970) и Франц Бекенбауер (1972 и 1976).

Последният германец, победител в класацията, е Матиас Замер след спечелената европейска титла от Бундестима през 1996 година.