След спечелване на домакинството за Мондиал 2022 на 2 декември 2010 година критиките за бъдещия турнир в Катар не спират. Преди всичко непоносимата жега, която би могла да бъде по време на мачовете, е причина непрестанните коментари, а в същото време организаторите често са обвинявани и в корупция.

От днес критиците получават нови и при това стряскащи аргументи. Всичко звучи като филм на ужасите. Между 4 юни и 8 август тази година 44 строителни работници от Непал са починали по времена трудовите си задължения на съоръженията за Световното първенство по футбол през 2022 година, твърди британският вестник „Гардиън”. Причини за смъртните случаи на обектите са сърдечни удари или инциденти.

Според изданието от месеци насам работниците по съоръженията в Катар не са получавали заплати. Става въпрос за нелегални работници, които пристигат в страната с единствената мисъл да изкарат някакви пари. На повечето от тях, които идват от бедните азиатски страни, им се отнемат паспортите при влизането в Катар, за да не могат да избягат и да се върнат по родините си. Спят по 12 човека в една стая, а санитарните условия са катастрофални. Накратко казано: робски труд за Световното първенство в Катар. Там където, сега работниците се трудят и живеят при мизерни условия, след няколко години други хора ще се веселят и ще скачат от радост.

„Работим по 24 часa с празни стомаси. Когато казах това на моя шеф, той ме сграбчи и ме изхвърли от жилището и от работа. Не получих никакви пари и трябваше да прося за храна”, споделя един от работниците на съоръженията.

Около 30 непалци са избягали в посолството на тяхната страна. Катар се нуждае от 1,5 милион работници за изграждането на стадионите, магистралите, хотелите и едно пристанище. 90% от наетите работници са чужденци.