Родителите на ученици в гимназия организираха петиция да им бъде разрешен протест заради участието на трансджендър спортист във футболни мачове за момичета.

Искането им за протест с розови накитници с изписани буквите ХХ, които символизират хромозомите в женското ДНК, беше отхвърлено от федерален съд в щата Ню Хемпшир (САЩ). В резултат на това училището забрани на родителите на присъстват на мачовете, ако носят подобни символи.

Всичко започва на 17 септември, когато в мач на 15-годишни момичета за единия отбор участва транссексуален футболист. Тогава двама родители направиха скандал. Бащата на едното момиче дори е пеел обидни песни за детето със сменен пол.

Припомняме, че протестът с използването на знака Х срещу участието на трансджендър спортисти започна от българската боксьорка Светлана Каменова, която го изобрази с пръстите на ръцете си след скандалната загуба от представителя на Тайван Лин Ю-Тин на Олимпийските игри в Париж. В случая с азиатката има тестове, доказващи, че има ХY хромозоми като мъжете, но въпреки това беше допусната до участие на Олимпиадата. Подобен беше случаят с Иман Калиф (Алжир).