Холандският гранд Аякс посвети видео в памет на легендарния Йохан Кройф, починал на 68-годишна възраст в Барселона от рак на белите дробове.

"Почивай в мир, скъпи Йохан. Аякс е тъжен от тази огромна загуба. Изразяваме съчувствие към близките му", се казва в официално съобщение на холандския гранд Аякс по повод кончината на Йохан Кройф. Кройф носи бяло-червения екип на Аякс между 1964 и 1973 година и между 1981 и 1983 година.

Легендарният холандец е треньор на отбора от Амстердам в периода 1985-1988 година.

На 10-годишна възраст Кройф е приет в школата на Аякс. До навършването на 15 години Кройф демонстрира талант не само във футбола, но и в бейзбола. След това се фокусира върху царя на спортовете, за да се превърне в един от най-великите футболисти на всички времена. На 15 ноември 1964 г. Йохан Кройф дебютира за първия отбор на Аякс, като вкарва единствения гол за тима при загубата с 1:3 от ГВАВ.

Остава в Аякс до 1973 г., като за този период печели шест шампионски титли на Холандия, четири пъти взима националната купа, три пъти става носител на КЕШ, по един път триумфира в Суперкурата на Европа, Междуконтиненталната купа и Интертото.

През лятото на 1973 г. Аякс продава Кройф на Барселона за 6 милиона холандски гулдена (около 2 милиона долара), което е рекордна трансферна сума по това време.

По-късно през кариерата си се завръща в Аякс, където печели още две шампионски титли и една купа на Холандия.

През състезателната си кариера Йохан Кройф е синоним на практикувания от Холандия и Аякс тотален футбол. Стилът е наложен от Ринус Михелс, който превръща талантливия халф във футболен диригент с изключителни функции на терена. Благодарение на своята техника, скорост, дрибъл и визия Кройф се превръща в олицетворение на определението – плеймейкър.

След края на футболната си кариера Йохан става треньор и първо започва работа в Аякс, който извежда до две шампионски титли и една Купа на Холандия. 

ВСИЧКО ЗА ЙОХАН КРОЙФ - ТУК !!!