Отборът на Рома изигра страхотен мач и постигна впечатляваща победа срещу Байерн (Мюнхен), с която максимално се доближи до осминафиналите на Шампионската лига. "Вълците" обърнаха резултата от 0:2 до 3:2 само за едно полувреме и хвърлиха в екстаз феновете си, които дълго ще помнят този двубой. Марио Гомес се разписа на два пъти за германския колос, но след почивката устремът на Рома не можеше да бъде спрян. Марко Бориело и Даниеле Де Роси докараха нещата до 2:2, а в 84-ата минута живата легенда на римския клуб Франческо Тоти донесе скъпоценната победа с гол от дузпа. По този начин футболистите на Клаудио Раниери са само на точка от класиране в следващата фаза. Рома е на второ място в група "Е" с 9 точки, а в последния си мач гостува на румънския ЧФР Клуж, който днес загуби от Базел и заема последната позиция в подреждането. 

Баварците с лекота спечелиха първите си четири мача в групата и си осигуриха място на осминафиналите. Луис ван Гаал заяви, че отборът и днес ще търси трите точки, но обстоятелствата налагаха германския шампион да мисли повече за предстоящия двубой от Бундеслигата с Айнтрахт. Ван Гаал даде възможност на Франк Рибери да излезе в стартовите 11 за първи път откакто се възстанови от травмата си. На французина партнираха Тони Кроос и Томас Мюлер, а двойката дефанзивни полузащитници оформиха Анатоли Тимошчук и Андреас Отл. В предни позиции започна Марио Гомес, който можеше да се похвали с 8 гола в последните си пет мача. Като изненада може да се приеме появата в титулярния състав на младия вратар Томас Крафт за сметка на ветерана Ханс-Йорг Бут.

Зрителите на "Олимпико" искаха постоянни атаки към вратата на гостите и първите няколко минути предложиха точно това. Крафт нямаше време да свикне с горещата атмосфера на стадиона и много бързо му се наложи да показва, че притежава отлични качества. Младокът парира опасен удар на Бориело, след който топката попадна в Жереми Менес, но французинът я прати високо в аут. Още известно време футболистите на Байерн изглеждаха смутени и не успяваха да отбият домакинския натиск. В 17-ата минута Мирко Вучинич пробва далечен изстрел, но надцени възможностите си. Малко по-късно великолепно изпълнение на Леандро Греко принуди Крафт да избива със стени сили.

Рома не спря да атакува, но защитата на баварците се окопити, а Рибери внесе необходимия ред в средата на терена и постепенно нещата започнаха да се развиват по-добре за шампиона на Германия. В 34-ата минута чудесна триходова комбинация между Кроос, Рибери и Гомес завърши с попадение на последния. Головата форма на Гомес намери ново потвърждение само 5 минути по-късно, когато нападателят се възползва от асистенция на Мюлер и удвои аванса на Байерн. В края на полувремето гостите бяха пълновластни господари на терена и само късметът спаси Рома от трети гол във вратата на Жулио Серджо.

На почивката Клаудио Раниери предприми смяна, като вместо Греко пусна в игра Фабио Симплисио, а Франческо Тоти продължи да гледа двубоя от резервната скамейка. "Вълците" отново се втурнаха в атаки и този път усилията им дадоха резултат. Напористият Менес се справи с Анатоли Тимошчук и намери Бориело, който някак съумя да прати кълбото в мрежата зад Крафт - 1:2. Попадението даде невероятен импулс на домакините. В 57-ата минута Бориело по блестящ начин преодоля Демикелис, но последвалият шут на Вучинич се отби в гърба му и поредната опасност пред вратата на Байерн се размина. Следващата интересна ситуация създаде Матео Бриги, чийто удар бе избит от Крафт. Стражът на Байерн правеше невероятно силен мач и бе основният виновник отборът му все още да води.

Епизодичните контри на Байерн не носеха същата острота, както през първото полувреме. Въпреки това, в 75-ата минута Даниел Пранич имаше шанс да се разпише, но от съвсем близо не успя да простреля Жулио Серджо. В същата минута на терена се появи Тоти и това бе сигнал за финален щурм на домакините. Комбинация между Вучинич и Рийзе позволи на норвежеца да подаде към Де Роси и той изравни резултата. В 83-ата минута Рома получи и дузпа, която Тоти хладнокръвно реализира, за да завърши страхотния обрат.

Загубата е първа за Байерн в тазгодишното издание на Шампионската лига. Баварците остават начело в групата с 12 точки, Рома има 9, а Базел е с 6 и все още има теоретични шансове да измести "вълците" в последния кръг. /БЛИЦ

Рома - Байерн 3:2
0:1 Марио Гомес (33), 0:2 Марио Гомес (39), 1:2 Марко Бориело (49), 2:2 Даниеле де Роси (81), 3:2 Франческо Тоти (84-дузпа)

romaРома:
27.Жулио Сержио, 77.Марко Касети, 5.Филип Мексес, 17.Джон Арне Рийзе, 23.Леандро Греко (46-30.Фабио Симплисио), 16.Даниеле де Роси, 22.Марко Бориело, 29.Николас Бурдисо, 33.Матео Бриги (75-10.Франческо Тоти), 97.Жереми Менез, 9.Мирко Вучинич (82-7.Давид Писаро)


bajernБайерн: 35.Томас Крафт, 21.Филип Лам, 5.Даниел ван Буйтен, 6.Мартин Демикелис, 23.Даниел Пранич, 44.Анатолий Тимошчук, 16.Андреас Отъл, 39.Тони Кроос, 25.Томас Мюлер (73-26.Диего Контенто), 7.Франк Рибери (77-8.Хамит Алтънтоп), 33.Марио Гомес


Рим,
"Олимпико" - 42 789 зрители 
Съдия: Алберто Ундиано Майенко (Испания)
Жълти картони: Леандро Греко, Филип Мексес, Даниеле де Роси, Жереми Менез (Рома); Тони Кроос, Томас Крафт (Байерн)