Португалия спечели много трудно с 1:0 при визитата си на Исландия в четвърти мач от група "J" на квалификациите за Евро 2024. В герой за иберийците се превърна големият капитан Кристиано Роналдо (89), който записа своя мач №200 с националния отбор и пренаписа историята, получавайки специален плакет преди срещата. Домакините пък завършиха срещата с човек по-малко, след като Вилум Тор Вилумсон беше изгонен за два жълти картона в 81-ата минута.

След равностойни първи минути, гостите се настаниха в половината на Исландия. Първата по-интересна ситуация дойде в осмата минута, когато Бруно Фернандеш центрира от корнер към далечната греда, където Рубен Диаш надскочи двама играчи на домакините и засече с глава, но вратарят Рунар Алекс Рунарсон успя да избие в нов корнер.

В 15-ата минута португалците бяха близо до попадението. Отново Фернандеш центрира от корнер в наказателното поле, където 40-годишният Пепе стреля опасно с глава, но Рунарсон се намеси и улови топката.

Исландците имаха отличен шанс да открият резултата в 24-ата минута. Капитанът Йохан Берг Гудмундсон центрира отляво в наказателното поле, където на далечната греда играч на домакините свали с глава за Виктор Палсон, който бе оставен сам на границата на малкия пеналт, но стреля високо над вратата. Четири минути по-късно отново "сините" бяха пред вратата на своя опонент. Гудмондсон центрира от свободен удар отляво в наказателното поле, където Хордур Магнусон засече точно с глава, но Коща успя да улови топката.

Малко по-късно Жоао Кансело центрира отляво в малкото наказатално поле за Кристиано Роналдо, който засече с глава от няколко метра, но Рунарсон направи страхотно спасяване с крак. В крайна сметка обаче бе отсъдена засада.

След почивката в 49-ата минута Роналдо беше изпуснат в наказателното поле и засече опасно топката с глава след центриране от корнер, но топката премина на сантиметри над напречната греда на Рунарсон. Португалците усилиха натиска си в следващите минути, но така и не успяваха да стигнат до нещо съществено пред вратата на Рунарсон.

Исландците на свой ред изведнъж вдигнаха оборотите и в 72-ата минута Вилум Тор Вилумсон се освободи и стреля силно и опасно пред наказателното поле, но на сантиметри от лявата греда на Коща.  

Девет минути преди края на редовното време домакините останаха с човек по-малко на терена, след като Вилумсон получи жълт картон за ненужно нарушение на тъчлинията срещу Гонсало Инасио, който беше втори за него и закономерно получи такъв с червен цвят.  

Гостите изчакаха своя шанс и в 89-ата минута топката беше центрирана в наказателното поле, където Гонсало Инасио отклони с глава за Роналдо на втора греда и той с десния крак намери вратата на Рунарсон от близко разстояние. Първоначално голът беше отменен заради засада на защитника, но след преразглеждане на ситуацията със системата ВАР попадението беше зачетено. До края на срещата португалците удържаха крехкия си аванс и продължиха победния си път към Евро 2024 в Германия.

Група J
Исландия – Португалия 0:1

0:1 Кристиано Роналдо (89)

Босна и Херцеговина – Люксембург 0:1
0:1 Ивандро Борхес Санчес (4)

Лихтенщайн – Словакия 0:1
0:1 Денис Вавро (45+1)