Звездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо е голмайстор №1 в световния футбол за 2013 година. 28-годишният португалски национал е реализирал 69 попадения – най-много във всички състезания, в които е участвал през годината, отбелязва испанският ежедневник „Марка”.

С екипа на „кралския клуб” кандидатът за спечелване на „Златната топка” вкара общо 59 гола – 38 в Примера дивисион, 15 в Шампионската лига и 6 в турнира за Купата на краля. Попаденията му за националния тим на Португалия са 10, като 4 от тях бяха във вратата на Швеция и на практика класираха отбора за световното първенство в Бразилия следващото лято от 12 юни до 13 юли.

Останалите двама претенденти за „Златната топка” Лионел Меси и Франк Рибери отстъпват на Роналдо по брой голове за изминалата година. Аржентинската звезда на Барселона има 45 попадения във всички турнири, а френският национал вкара само 23 гола за Байерн, който спечели рекордните в историята си 5 трофея в рамките на само една година.

След Роналдо в класацията за голмайстор на 2013 година в световен мащаб остава и звездата на ПСЖ и Швеция Златан Ибрахимович, реализирал 47 попадения във всички надпревари.