Италианският селекционер Марчело Липи повика четирима дебютанти в групата на “скуадра адзура” за престоящите световни квалификации с България и Черна гора. Агенция БЛИЦ ви предоставя по няколко любопитни факта от биографията на всеки един от четиримата играчи.

ФАБИАНО САНТАКРОЧЕ
Роден на 21 август 1986 г.
Настоящ клуб: Наполи
От началото на сезона в Серия “А”: 4 мача, 3 ж.к., 2 ч.к.
* Роден е в Бразилия. Баща му е италианец, а майка му бразилка.
* Започва кариерата си в Комо, през 2005 г. преминава в Бреша, а от зимата е в Наполи.
* Специалистите в Италия, влючителто президентът на Наполи Аурелио де Лаурентис, го определят за “Новия Алесандро Неста”.
* Един от малкото тъмнокожи футболисти викани в националния отбор на Италия. Първият беше Фабио Ливерани, който на 25 април 2001 г. получи покана за “Скуадра адзура” за контролната среща с ЮАР (1:0).
* Посвещава повиквателната си за националния отбор на своя треньор от юношеската школа на Комо Стефано Боргоново, който страда от амиотрофична латерална склероза.

КРИСТИАН МАДЖО
Роден на 11 февруари 1982 г.
Настоящ клуб: Наполи
От началото на сезона в Серия “А”: 4 мача, 1 гол
* Започва кариерата си във Виченца. През 2003 г. преминава във Фиорентина. През 2006 г. е под наем в Тревизо, а от лятото на същата година заиграва в Сампдория. От това лято е футболист на Наполи.
* Вече е вкарвал гол на българи. Това стана през миналото лято, когато Сампдория игра с Черно море в третия кръг на турнира Интертото. Тогава Маджо вкара единствения гол за “блучеркиати” при победата с 1:0 на реванша в Генуа. Италианският тим спечели със същия резултат и първия мач.
* През миналия сезон вкара 9 гола за Сампдория в Серия “А”.

ДЖУЗЕПЕ РОСИ
Роден на 1 февруари 1987 г.
Настоящ клуб: Виляреал (Испания)
От началото на сезона в Примера дивисион: 2 мача, 1 гол
* Роден е в САЩ – Тийнек, щата Ню Джърси.
* Започва кариерата си при юношите на Парма през 2000 г. и четири години по-късно отива в Манчестър Юнайтед. През 2006 и 2007 г. “червените дяволи” го дават под наем на Нюкасъл и на Парма. От лятото на миналата година е продаден на испанския Виляреал за 10 милиона евро.
* В договорът му с “жълтата подводница” има клауза, според която Юнайтед ще има предимство при опит да върне Роси в състава си.
* През 2006 г. отказва възможност да попадне в състава на САЩ за световното първенство в Германия, тъй като иска да играе за националния отбор на Италия.
* Вкарва 4 гола за “адзурите” по време на футболния турнир на олимпийските игри в Пекин.

СИМОНЕ ПЕПЕ
Роден на 30 август 1983 г.
Настоящ клуб: Удинезе
От началото на сезона в Серия “А”: 6 мача, 2 гола, 1 ж.к.
* Започва кариерата си в Рома през 2001 г.. Досега е играл за 7 клуба, в 4 от които под наем. В началото на 2002 г. “вълците” го дават назаем на Леко, а през следващия сезон е пратен в Терамо. През 2003 г. половината от правата му са купени от Палермо и заиграва в сицилианския клуб. Сезон 2004/05 прекарва под наем в Пиаченца. В следата на сезон 2005/06 преминава в Удинезе, а следващия шампионат прекарва като преотстъпен в Каляри. От лятото на 2007 г. отново е в Удинезе.
* Попада в състава на италианския национален отбор до 21 г. за европейското първенство в тази възрастова група през 2006 г. в Португалия, но не изиграва нито един мач.
* На 18 ноември 2006 г. вкарва първия си гол в Серия “А” срещу бившия си тим Палермо. Попадението му в последната минута се оказва победно за Каляри.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ