Селекционерът на националния отбор на Англия Рой Ходжсън разкри, че Франц Бекенбауер му е попречил да поеме Германия през 1998 г. Според Кайзера назначението на англичанин е щяло да удари по мотивацията на младите германски треньори.
 
“За мен беше чест, че бях потърсен от президента на Германския футболен съюз Егидиус Браун. Бях в неговия списък за селекционер на техния тим. Той обаче щеше да има проблем да убеди германците, че чужденец трябва да поеме “бундестима”, разкри Ходжсън.
 
„Тогава моят приятел Франц Бекенбауер каза, че чуждестранен треньор на националния отбор няма да помогне на германските програми за обучение на треньори”, допълни селекционерът на “трите лъва”.
 
През 1998 г. Рой Ходжсън, който сега е на 66 години, беше извел Швейцария до участие на световното първенство през 1994 г. и на европейското първенсто през 1996 г. По време на обаждането на Браун той беше начело на Блекбърн.
 
Германският футболен съюз се спря на 61-годишният по онова време Ерих Рибек за заместник на Берти Фогтс, който подаде оставка след отпадането на 1/4-финалите на Мондиал98 от Хърватия.
 
Рибек беше начело на Германия в продължение на две години, а след това начело на “маншафта” бяха назначавани далеч по-млади специалисти. Той беше наследен от Руби Фьолер (40-годишен по време на назначението си), Юрген Клинсман (39 г.) и Йоахим Льов (46 г.).