Русия обяви кандидатурата си за домакинство на световното първенство през 2018 или 2022 г., като според плановете мачовете ще се проведат в 14 града в западната част на страната.

Футболните власти в страната разкриха, че планират построяването на стадиони в пет области в Западна Русия: северен, южен, централен, река Волга и Уралския планински район. Страната ще трябва да построи по-голямата част от инфраструктурата в предложените градове от нулата.

Кандидатурата за домакинство на световното първенство е част от опита да се представи Русия като модерна държава способна да приема елитни спортни и други мероприятия. Страната е домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г., които ще се проведат в зимния олимпийски курорт Сочи, който е сред предложените градове за приемане световно първенство.

Другите кандидати за домакинство на турнирите през 2018 и 2022 г. са Англия, САЩ, Австралия, Япония, Индонезия и съвместните кандидатури на Испания и Португалия, както и на Холандия и Белгия. Южна Корея и Катар са представили кандидатури само за световното първенство през 2022 г. Домакините на тези турнири трябва да бъдат обявени от ФИФА на 2 декември./БЛИЦ