Словения запази шансове за класиране на Мондиал 2010, след като загуби само с 1:2 при гостуването си на Русия в първи бараж за място на световното първенство.

„Сборная” взе аванс от два чисти гола след попаденията на Динияр Билялетдинов 40-ата и 51-ата минута. Малко преди почивката футболистът на Евертън получи пас от Павлюченко пред вратата на Ханданович, замахна и излъга двама защитници, преди да се разпише с по-слабия си десен крак.

Почти веднага след интервала Билялетдинов удвои преднината на Русия. Той получи пас от лявото крило, не успя да овладее топката, но за негов късмет тя отскочи от защитник и след това прониза за втори път Ханданович.

Три минути преди края Нейц Печник върна надеждите на словенците за класиране на световното първенство, след като успя да преодолее Игор Акинфеев. Вратарят на Русия отби първия удар на словенеца, но бе безпомощен при добавката.

Реваншът е на 18 ноември (сряда), но въпреки предимството на Русия в резултата, Словения има шанс да се класира за втори път в историята си на световно първенство, след участието на Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея./БЛИЦ